Planeta

Turska i Azerbejdžan demantovali Jermeniju

I turske vlasti i Ministarstvo odbrane Azerbejdžana demantovali su informaciju zvaničnog Jerevana da je turski lovac F-16 oborio jermenskog jurišnog lovca Su-25.

<<<Ministarstvo odbrane Jermenije: Turski F-16 nam oborio avion<<<

Prvo se oglasio šef pres službe turskog predsjednika Fahretin Altun koji je za agenciju Blumberg izjavio da je ta informacija “apsolutno netačna”.

Ubrzo zatim se oglasilo Ministarstvo odbrane Azerbejdžana koje je takođe demantovalo jermenski vojni resor da je turski avion oborio jermenski Su-25.

Kako je prethodno saopštilo jermensko Ministarstvo odbrane, turski lovac F-16 oborio jermenski avion Su-25 u vazdušnom prostoru Jermenije, a prilikom obaranja pilot je poginuo.

Prema informacijama kojima raspolaže jermensko Ministarstvo, turski lovac je poletio sa aerodroma iz grada Gjandža u svrsi odbrane azerbejdžanske avijacije i dronova koji su gađali naseljena mjesta Vardenic, Mec Masrik i Sotk u Jermeniji.

U isto vrijeme, paralelno sa jermenskim PVO snagama, na nebu je djelovala i jermenska avijacija, međutim turski lovac uspio je da obori jedan jermenski avion.

Iz Ministarstva odbrane takođe navode i da je turski avion zašao u vazdušni prostor Jermenije i to na oko 60 kilometara od granice sa Azerbejdžanom, na visini od 8.200 metara.

Send this to a friend