Planeta

Turska i Saudijska Arabija: Radna grupa radi slučaja Kašogi

Džamal Kašogi (Foto: AP)

Portparol kancelarije predsjednika Republike Turske Ibrahim Kalin je izjavio da su Turska i Saudijska Arabija donijele odluku o uspostavljanju zajedničke radne grupe radi rasvjetljavanja slučaja saudijskog novinara i kolumniste “Vašington Posta” Džamala Kašogija.

Kalin je kazao da je na predlog Saudijske Arabije odlučeno da se formira zajednička radna grupa radi rasvjetljavanja slučaja Kašogija.

“U okviru saradnje Turske i Saudijske Arabije, a na predlog Saudijske Arabije, odlučeno je da se formira zajednička radna grupa radi rasvjetljavanja svih aspekata slučaja saudijskog novinara Džamala Kašogija”, rekao je Kalin.

Novinar i kolumnista lista “Vašington Post” Džamal Kašogi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Poznat je kao kritičar politike koju vodi aktuelna vlast Saudijske Arabije. U Turskoj je pokrenuta istraga o njegovom nestanku, a reporter agencije Rojters ranije je javio da je Kašogi ubijen u konzulatu nakon što je nekoliko dana proveo kao zatvorenik. Istu tvrdnju objavila je i Asocijacija turskih i arapskih medija, iz koje tvrde da imaju i dokaze.

Konzulat Saudijske Arabije prije tri dana je na Tviteru objavio poruku u kojoj odbacuje navode o ubistvu novinara u konzularnom kompleksu, navodi TRT.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend