Planeta

Turska vlada: Imamo dokaz da je Kašogi isječen na komade u konzulatu

Kašogi

Turska vlada je obavijestila američke zvaničnike da ima tonski i video dokaz da je nestali saudijski novinar Džamal Hašogi ubijen i isječen na komade u konzulatu svoje zemlje u Istanbulu, piše danas Vašington post, prenosi Beta.

List, čiji je Hašogi bio kolumnista, pozvao se na izjave neimenovanih zvaničnika da snimci pokazuju kako su saudijski bezbjednosni operativci uhapsili Hašogija 2. oktobra kada je došao u konzulat po dokument koji mu je potreban za ženidbu.

AP za sada ne može da potvrdi te navode, a turski zvaničnici nisu željeli da ih komentarišu.

Saudijska Arabija je kao “neosnovane” odbacila optužbe da stoji iza otmice Hašogija, ali nije ponudila nijedan dokaz za svoje tvrdnje da je novinar izašao iz konzulata u Istanbulu i potom nestao, iako ga je vjerenica čekala u blizini.

Delegacija Saudijske Arabije došla je danas u Tursku u sklopu istrage nestanka Hašogija i razgovaraće sa turskim zvaničnicima tokom vikenda, prenijela je Anadolija.

Ankara je juče saopštila da će Turska i Saudijska Arabija oformiti “zajedničku radnu grupu” koja će se baviti Hašogijevim nestankom. Hašogi (59), koji je smatran bliskim saudijskoj kraljevskoj porodici, postao je kritičar vlade svoje zemlje i princa Mohameda bin Salmana, 33-godišnjeg nasljednika krune koji sprovodi reforme, ali nije tolerantan prema kritici.

Hašogi je od prošle godine živio u SAD, gdje se sklonio iz straha da ne bude uhapšen, a za Vašington post je naširoko pisao o Saudijskoj Arabiji. Kritikovao je njenu vojnu intervenciju u Jemenu, nedavni diplomatski spor sa Kanadom i hapšenja aktivista za prava žena.

Send this to a friend