Planeta

U Egiptu otvoren najširi most na svijetu

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi otvorio je viseći most preko Nila koji je proglašen najširim u svijetu, u jednom od niza velikih projekata predvođenih vojskom i osmišljenih za unaprjeđenje infrastrukture i stvaranje radnih mjesta.

Most koji prelazi Nil sjeverno od središnjeg Kaira, ključna je karika na autoputu koji se proteže od Crvenog mora na istoku do sjeverozapadne obale Egipta i namijenjen je smanjenju zakrčenosti u glavnom gradu.

Šest saobraćajnih traka u svakom smjeru

U srijedu ujutro u središtu Kaira zaustavljen je saobraćaj dok je Sisi putovao kako bi otvorio most s ministrima i vojnim generalima.

Kao najširi most, ima šest saobraćajnih traka u svakom smjeru i širok je 67,3 metra. Regionalni direktor za Ginisovu knjigu svjetskih rekorda prisustvovao je otvaranju i potvrdio da je to najširi viseći most na svijetu.

Za njegovu konstrukciju korišteno je oko milion kubnih metara betona i 1400 kilometara čelične žice za 160 kablova, navedeno je u prezentaciji na službenom otvaranju.

Most prelazi preko ostrva Varakua, koji broji oko 100 hiljada stanovnika, od kojih su neki protestvovali protiv planiranih rušenja na ostrvu i projekta razvoja ostrva u “modernu stambenu zajednicu”.

2

avatar
1000
1
1
0
 
2
MickoDuško
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Duško
Gost
Duško

“šest saobraćajnih traka u svakom smjeru…..” PA KOLIKO IMA SMJEROVA?

Micko
Gost
Micko

Ko zna 😉

Send this to a friend