Planeta

U Gazi povrijeđeno više od hiljadu ljudi, najmanje šestoro poginulo

Ilustracija

Izraelski vojnici ubili su šestoricu muškaraca tokom današnjeg masovnog protesta duž granice pojasa Gaze i Izraela, dok su Palestinci zapalili gomilu guma kako bi se formirao oblak dima, koji će zakloniti pogled snajperistima.

Kako navodi AP, broj Palestinaca ubijenih u sukobima s Izraelcima u prethodnih nedjelju dana time je porastao na 28, uključujući 22 demonstranata.

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da je 1.070 osoba danas povrijeđeno, od kojih 293 u razmjeni vatre.

U saopštenju se navodi da je 25-oro povrijeđenih u ozbiljnom stanju.

Među povrijeđenima je 12 žena i 48 maloljetnika, dodaje ministarstvo.

Današnji protest je drugi po redu od mnogih, koje su najavili predstavnici organizacije Hamas, a protiv kako su rekli “desetogodišnje blokade te teritorije”.

Izrael je optužio tu ekstremističku grupu da koristi proteste za napade na izraelsku granicu i upozorio da oni koji pristupaju ogradi ugrožavaju svoje živote.

Kako je ranije objavljeno, Palestinci su svega stotinak metara od granične linije rasporedili pet kampova za šatore od sjevera do juga, a incident je nastao kada je u jednom od kampova mala grupa aktivista iz zajednice Huza prišla bliže ogradi i zapalila naslagane gume.

Pojedini od njih imali su crne maske, a izraelska vojska je na to odgovorila pucnjavom, suzavcem, ispaljivanjem gumenih metaka i vodenih topova.

Izraelska vojska saopštila je da su neki od učesnika protesta imali eksplozivne naprave i bombe, kojima su pokušali da oštete ogradu, ali da pokušaji da se pređe ograda nisu uspjeli.

Ranije danas, kamp Huza posjetio je lider Hamasa Jahja Sinvar, koji je dočekan uz ovacije.

On je tom prilikom najavio da će ići u Jerusalim zajedno sa ostallim vjernicima.

“Svijet bi trebalo da sačeka naš veliki potez, kada pređemo granicu i molimo se u Al Aksi”, rekao je on.

Portparol izraelske vojske, ocijenio je današnje proteste kao pokušaj da se probije ograda i teroristi ubace u Izrael.

Send this to a friend