Planeta

U Hongkongu testirano 1,8 miliona ljudi, samo 42 osobe pozitivne na koronu

Skoro 1,8 miliona ljudi, odnosno čak četvrtina stanovnika Hongkonga, dobrovoljno se testiralo na koronavirus, a nađena su samo 42 slučaja zaraze, saopštila je danas tamošnja vlada.

Cilj dvonedjeljnog programa testiranja, završenog juče, bio je da se nađu “tihi nosioci“ korona virusa da bi se prekinuo lanac širenja zaraze koji je počeo u julu.

Iako je broj testiranih znatno manji od očekivanja vlade koja se nadala da će se testiranju podvrći čak četiri do pet miliona stanovnika, zvaničnici su rekli da je program ispunio cilj.

“Program se završio glatko, ispunili su ciljeve politike”, rekla je novinarima šefica vlade Hongkonga Keri Lam.

“Identifikovali smo slučajeve zaraze, izolovali smo ih i dali im ljekove da bismo prekinuli lanac prenosa“, istakla je ona.

Centralna vlada Kine obezbijedila je resurse i osoblje za program testiranja u tom poluautonomnom gradu.

Mnogi stanovnici Hongkonga izrazili su strahovanje da je testiranjem na korona virus mogao da se sakuplja njihov DNK, iako je hongkonška vlada to odbacila.

Broj slučajeva zaraze stalno opada u Hongkongu od vrhunca epidemije u julu, za koji je okrivljeno dozvoljeno izuzeće od karantina za avionsko osoblje, vozače kamiona iz drugih krajeva Kine, posade teretnih brodova.

Hongkong danas nije prijavio ni jednu novozaraženu osoba korona virusom, prvi put za više od dva mjeseca.

Vlada je takođe navela da će dalje ublažiti mjere socijalnog distanciranja, i dozvoliti ponovno otvaranje barova, zabavnih parkova i bazena. Restoranima će biti dozvoljeno da služe goste do ponoći. Međutim zabrana javnih okupljanja više od četiri osobe ostaje.

U Honkgongu je do sada zabilježeno 4.676 slučajeva zaraze i 101 smrtni slučaj.

Send this to a friend