Planeta

U Iraku se nalazi 50.000 američkih vojnika

Američki senator Marko Rubio, član Odbora za Oružane snage američkog Senata, objavio je na Tviteru da se u Iraku nalazi 50.000 američkih vojnika.

“U Iraku postoje šiitske milicije, od kojih su najpoznatije Kata’ib Hezbollah i Asaib Ahl al-Haq, koje trenira, obučava i kojima zapovijeda iranska Revolucionarna garda”, tvitao je on u četvrtak.

“Ako te frakcije napadnu naših 50.000 vojnika ili naše objekte u Iraku, to treba smatrati direktnim napadom Irana, koji zahtijeva i odgovor”, dodao je Rubio.

Milicije trenira i naoružava Iran

Ured iračkog premijera Adila Abdul-Mahdija nedavno je objavio dokument koji pokazuje da se u Iraku nalazi oko 9.000 vojnika koalicijskih snaga, među kojima je oko 6.000 američkih vojnika, te da je njihova misija usmjerena na obuku, savjetovanje i vazdušnu podršku.

U izvještaju koji je prije dva dana objavio američki list The New York Times, pominje se da u Iraku gotovo 30 milicija djeluje u sastavu većinski šiitskih Jedinica narodne mobilizacije, službeno priznatih u Iraku, s najmanje 125.000 aktivnih boraca.

U izvještaju se ističe da je određeni broj ovih milicija trenirao i naoružao Iran.

Send this to a friend