Planeta

U Jemenu za deset dana stradalo 109 civila

U vazdušnim napadima arapske koalicije predvođene Saudijskom Arabijom poginulo je 109 civila za deset dana u Jemenu, navode iz Un.

Koodinator UN za humanitarna pitanja Džejmi Makgoldrik navodi da su među žrtvama 54 osobe stradale u vazdušnim napadima na pijacu u zapadnoj provinciji Taiz, kao i 14 osoba iz iste porodice u napadu na jedno imanje u provinciji Hodeida.

Makgoldrik je rekao da takvi incidenti “pokazuju nepoštovanje prema ljudskom životu”. “Sve strane, uključjući i koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, nastavlja taj apsurdni rat”, rekao je zvaničnik UN.

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija od 26. marta 2015. bombarduje položaje šitskih pobunjenika. Ta koalicija podržava predsjednika Jemena Abeda Raboa Mansura Hadija, koji je bio primoran da pobjegne iz zemlje.

U građanskom ratu u toj zemlji je od marta 2015. poginulo skoro 9.000 ljudi, nekoliko desetina hiljada je ranjeno, a više od tri miliona je u izbjeglištvu. Zdravstvena i sanitarna infrastruktura je skoro potpuno uništena.

Jemen je pogođen i teškom humanitarnom krizom, prije svega nedostatkom hrane.

Send this to a friend