Planeta

Naučnica za proučavanje folklora osuđena na doživotni zatvor

Foto: AFP

Istaknuta ujgurska naučnica specijalizovana za proučavanje folklora i tradicije svog naroda osuđena je na doživotni zatvor, saopštila je američka fondacija koja radi na slučajevima ljudskih prava u Kini.

Rahile Davut je osuđena po optužbama za ugrožavanje državne bezbjednosti u decembru 2018. na tajnom suđenju, saopštila je Fondacija Dui Hua.

Davut je uložila žalbu, ali je njena presuda potvrđena, saopštila je fondacija.

„Osuda profesorke Rahile Davut na doživotni zatvor je okrutna tragedija, veliki gubitak za Ujgura i za sve koji cijene akademsku slobodu“, rekao je izvršni direktor Fondacije Dui Hua Džon Kam.

Davut je bila profesorka na Univerzitetu Ksinjiang i osnivačica školskog Centra za istraživanje folklora etničkih manjina.

Nestala je krajem 2017. tokom akcije kineske vlade usmjerene prema Ujgurima koji su muslimani i žive u kineskoj provinciji Sinđang.

Godinama se nije znalo gdje je, a onda je ovog mjeseca fondacija imala uvid u dokument kineske vlade koji otkriva da je Davut osuđena na doživotnu kaznu zatvora.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekla je da „nema informacija“ o njenom slučaju, ali je dodala da će Kina raditi u skladu sa zakonom.

Davut je bila međunarodno poznata po svom radu na proučavanju svetih islamskih lokaliteta i ujgurskih kulturnih praksi u Sinđiangu i širom Centralne Azije, autorka mnogih članaka i knjiga.

Ona je jedna od više od 400 istaknutih akademika, pisaca i umjetnika zatočenih u logorima u Sinđangu, prema podacima organizacija koje zastupaju ljudska pava, a navode da je cilj hapšenja intelektualaca da se izbriše ujgurska kultura, jezik i identitet.

Tags
Send this to a friend