Planeta

U Kini razdvajaju muslimansku djecu od njihovih porodica

Prema novim istraživanjima, u zapadnom dijelu Kine, u Xinjiangu, u školama namjerno odvajaju muslimansku djecu od njihovih porodica, vjere i jezika.

Na osnovu javno dostupnih dokumenata i desetina intervjua sa članovima porodice u inostranstvu, BBC je prikupio neke od najsveobuhvatnijih dosadašnjih dokaza o tome šta se dešava sa djecom u regiji. Istraživanja pokazuju da je samo u jednom mjestu više od 400 djece izgubilo ne samo jednog, nego oba roditelja u logorima ili u zatvoru.

Uz napore da se transformiše identitet odraslih u Xinjiangu, dokazi ukazuju na paralelnu kampanju za sistematsko uklanjanje djece iz njihovih korijena. U velikoj sali u Istanbulu, na desetine ljudi stoje u redu kako bi ispričali svoje priče i mnogi od njih drže fotografije svoje djece koja im nedostaju.

“Ne znam ko se brine o njima”, kaže jedna majka, pokazujući na sliku svojih tri mlade kćerke, s kojima nema nikakav kontakt.

Druga majka, sa fotografijom trojice sinova i kćerkom, briše suze i govori da je čula da su njena djeca odvedena u sirotište. U 60 odvojenih intervjua, roditelji su otkrili detalje o nestanku više od 100 djece u Xinjiangu.

Riječ je, kako kažu, o Ujgurima, članovima najveće, pretežno muslimanske etničke grupe Xinjiang. Tokom protekle tri godine, oni su zarobljeni nakon što je Kina počela da drži stotine hiljada Ujgura i drugih manjina u ogromnim kampovima.

Kineske vlasti, s druge strane, kažu da se Ujguri obrazuju u centrima za profesionalnu obuku kako bi se borili protiv nasilnog vjerskog ekstremizma. Ali dokazi pokazuju da se mnogi pritvaraju zato što jednostavno izražavaju svoju vjeru, mole ili nose veo.

Novo istraživanje BBC-ja otkriva šta se zaista dešava ovoj djeci i na hiljade drugih.
Doktor Adrian Zenz, njemački je istraživač čiji izvještaj prikazuje sliku do sada nezabilježene ekspanzije škola u Xinjiangu.

Kampusi su prošireni, izgrađeni su novi studentski domovi i kapacitet je povećan u masovnim razmjerima. Značajno je da država povećava svoju sposobnost da se stara za veliki broj djece u isto vrijeme kada je gradila logore.

U samo jednoj godini, 2017. godine, ukupan broj djece upisane u vrtiće u Xinjiangu povećao se za više od pola miliona. A ujgurska i druga djeca muslimanske manjine, pokazuju vladini podaci, čine više od 90 posto tog povećanja.

2

avatar
1000
1
1
0
 
2
OvcicaKurtalije
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kurtalije
Gost
Kurtalije

Odlicno. Pod hitno napraviti ovakve institucije u Rožajama, Plavu, Gusinju, Ulcinju i Bijelom Polju.

Ovcica
Gost
Ovcica

zelja ce te biti vojvodo od bureka

Send this to a friend