Planeta

U ovom selu u Indiji sve žene su primorane da se bave prostitucijom

Foto: The Guardian

Selo Sagar Gram u Indiji jedinstveno je ne samo po tome što se u njemu rađa više djevojčica nego dječaka, već i po tome što su u ovom selu žene hraniteljke porodice.

Očekuje se da čim dovoljno porastu, odnosno napune otprilike 11 godina, počnu da se bave prostitucijom i izdržavaju svoju porodicu.

Indija je zvanično ukinula kaste prije skoro 70 godina, ali je teško do kraja iskoreniti tradiciju staru čitav milenijum. Za većinu Indijaca, kasta i dalje utiče na to sa kim će se vjenčati ili šta će jesti. U kastinskom sistemu danas su zarobljeni milioni ljudi koji se eksploatišu. Život djece u Sagar Gramu, ali i desetinama drugih indijskih sela je najstrašniji dokaz toga.

Ašif Šaik, član organizacije koja radi sa pripadnicima najnižih kasti u Indiji procjenjuje da je oko 100.000 žena i djevojčica u ovoj situaciji, ali je mnogo i onih koje nijesu identifikovane.

“Ovo je nevidljiv problem”, kaže on.

Djevojka Lina ispričala je kako je počela da radi sa 15 godina, pošto je njena porodica imala novčane probleme.

“Sve druge djevojke u selu su to radile, i onda sam se osjećala primoranom da i ja to radim. To je bila moja odgovornost”, navodi ona.

Seks je, međutim, isprva bio misterija za Linu.

“Kada sam bila mlađa, najvažnija stvar mi je bila da vidim novac koji mušterija nudi. Nisam razumjela šta su mi radili. Samo sam skupljala novac”, iskrena je ona.

Prve noći je zaradila 5.000 rupija. Cijena joj pala poslije toga. Druga žena, dvadesetdevetogodišnjakinja, kaže da najviše za jedan susret može da dobije 200 rupija. Ponekad se dnevno sastane sa pet ili šest muškaraca.

Uzrast seksualne saglasnosti u Indiji je 18 godina. Država Madja Pradeš u kojoj se nalazi selo Sagar Gram, nedavno je usvojila smrtnu kaznu za svakoga ko siluje dijete ispod 12 godina, a takođe su povećane kazne za odrasle koji stupe u seksualne odnose sa osobama mlađim od 18 godina.

Iz policije navode da je prošle godine u Sagar Gramu uhapšeno sedam osoba zbog seksualnog eksploatisanja djece, od toga pet žena koje su prodavale svoje maloljetne ćerke. Zakon je jasan, ali ne pomaže mnogo kada se ispriječe društveni običaji i ekonomski problemi.

Većina muškaraca u ovom selu ne radi. Njima se nude samo najslabije plaćeni poslovi koje smatraju ponižavajućim. Zato se oslanjaju na svoju djecu. Porodica nerijetko čeka na tremu kuće dok su ćerke unutra sa mušterijama.

Jedan od mještana Balram Čauan mogao bi da bude bogat čovjek. Ima pet kćeri i jedini je otac u čitavom selu koji ne primorava svoju djecu da se bave prostitucijom.

Foto: The Guardian

“Izložiti ih takvom nasilju i psihičkom i fizičkom zlostavljanju? Kako bilo koji roditelj može da natjera djecu na takvo nešto”, kaže Čauan.

Njegova majka je bila prostitutka, a uprkos njegovom protivljenju i njegove četiri sestre su se bavile prostitucijom.

“Od trenutka kada sam shvatio šta zapravo rade pokušavao sam da ih zaustavim, ali roditelji su bili protiv mene. Rekli su da je takva naša kultura koja traje godinama. Ko sam bio ja da to mijenjam?”, kaže Čauan.

Ipak, on ne može da se preseli iz ovog sela jer mu niko neće iznajmiti kuću zbog kaste kojoj pripada. Zato je otvorio malu prodavnicu od koje pokušava da živi i plati školovanje svojim ćerkama.

“Da imam jednu ćerku, mogao bih to da izvedem. Ali sa njih pet, mnogo je teško”, zaključio je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
iscucali
Gost
iscucali

katastrofa!!

Flojd
Gost
Flojd

Stoka

Pjer
Gost
Pjer

A zasto stoka i to su ljudska bica a bijeda nacera covjeka na svasta.Mnogo lajkova od nas prepostenih.

Send this to a friend