Planeta

U Siriji opet bačeno hemijsko oružje

Devet osoba primljeno u sirijsku bolnicu sa respiratornim poteškoćama nakon eksplozije bombe, kako se pretpostavlja, punjene hlorom.

Iz sirijske kancelarije Civilne odbrane je saopšteno da je među povrijeđenima i jedan njihov radnik. Napad bombom se dogodio u gradu Sarakebu koji se nalazi u provinciji Idlib.

Sirijska opozicija tvrdi da je bombu bacio helikopter vladinih snaga.

Doktor koji radi u Uniji medicinske pomoći i organizaciji “Rilif”, koje pomažu bolnicama u Siriji, kazao za BBC da je bombu bacio helikopter koji je uzletio u blizini baze sirijske vlade.

BBC navodi i reči tog doktora da su povrijeđeni smrdjeli na hlor, da su imali problema sa disanjem i peckanjem u očima.

Sirijska civilna odbrana je postavila na društvene mreže i snimke kako se povrijeđeni, koji se bore za vazduh, prskaju vodom.

Podsjetimo, Sirija je od početka rata u toj zemlji pod optužbama da koristi zabranjeno hemijsko oružje, što tamošnja vlast uporno negira. Iako se 2013. Sirija obavezala da uništi sve zalihe hemijskog oružja, u Vašingtonu smatraju da vlast Bašara Al Asada to nije učunila i da se to oružje kontinuirano koristi.

Misija Organizacija za zabranu hemijskog oružja u Siriji potvrdila je u maju 2017. da je početkom aprila u zemlji primijenjen zabranjeni gas sarin.

Send this to a friend