Planeta

Učenici muslimani istjerani s javnog bazena u SAD-u

Ilustracija

Učiteljica je istjerana s bazena zajedno s učenicima koji su predstavljeni kao problematični, a nakon toga gradonačelnik se izvinio.

Voditeljici muslimanskog ljetnjeg kampa i učenicima u njenoj pratnji naloženo je da napuste jedan javni bazen u američkom Wilmingtonu, nakon čega se gradonačelnik grada izvinio djeci i obećao da će istražiti cijeli slučaj.

Tahsiyn Ismaa’eel, direktorica akademije Darul Amaanah Wilmingtonu, u saveznoj državi Delaware, kaže kako je istjerana s bazena zajedno s učenicima, te da su predstavljeni kao “problematični”, nakon što je insistirala da provede cijeli dan na bazenu s grupom djece za koju se brine.

Britanski list Independent prenosi da su gradski zvaničnici izjavili kako će se u istrazi razmotriti da li je došlo do povrede zakona protiv diskriminacije koji su na snazi u državi.

Direktorica akademije Ismaa’eel obično je tri puta sedmično vodila djecu s ljetnjeg programa arapskog pisma na najbliži bazen u gradu, Foster Brown, tokom protekle tri godine, no ovog ljeta je situacija bila drugačija. Prema riječima direktorice Ismaa’eel, grupa je bila maltretirana najmanje šest puta od kraja mjeseca juna, i to zbog odjeće koju su djeca nosila prilikom kupanja, poput dugih šorceva i marama na glavi.

Direktorica Ismaa’eel je bila primorana polovinom prošlog mjeseca odvesti svoje učenike do drugog gradskog bazena, Eden Park, gdje način njihovog oblačenja nije dovođen u pitanje.

Muslim Advocates, grupa koja zastupa prava muslimana u državi, uputila je protestno pismo gradskim vlastima prošle sedmice u ime škole, rekavši da je došlo do povrede saveznih i državnih zakona protiv diskriminacije i pozivajući ih da provedu istragu o ovom slučaju.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend