Planeta

Ujedinjene nacije: SAD, Francuska i Britanija možda saučesnici u ratnim zločinima

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska su možda saučesnici u ratnim zločinima u Jemenu, kroz naoružavanje i obavještajnu i logističku podršku sunitskoj koaliciji.

Sunitska koalicija predvođena Saudijskom Arabijom izgladnjuje civile u sklopu svoje ratne taktike, a ove države joj kroz podršku u tome pomažu, objavile su UN, a prenosi Index.hr.

Istražitelji UN-a sastavili su tajni popis mogućih osumnjičenih za ratne zločine, na osnovi svog zadnjeg izvještaja o kršenjima ljudskih prava u tom četvorogodišnjem sukobu između koalicije arapskih država i pobunjenih Huta koji kontrolišu glavni grad Sanu. Istražitelji su utvrdili moguće ratne zločine na obje strane i upozorili na ulogu koju zapadne zemlje imaju kao ključni saveznici arapskih država, kao i Iran, koji podržava Hute.

Koalicija ubijala civile

Izvještaj optužuje koaliciju predvođenu Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima da je ubijala civile u vazdušnim napadima i da im namjerno uskraćuje hranu. Huti takođe granatiraju gradove, koriste djecu kao vojnike i koriste ratnu taktiku opsade.

Huti su 2014. iz Sane proterali jemensku vladu. Iduće godine intervenisala je sunitska koalicija predvođena Saudijskom Arabijom kako bi vratila na vlast svrgnutu vladu, a u sukobima su do sada poginule hiljade ljudi.

Zemlji prijeti glad velikih razmjera i pogođena je, po ocjeni UN-a, najgorom humanitarnom krizom na svijetu.

Mučili, silovali i ubijali osumnjičene političke protivnike

“Legalnost slanja oružja iz Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a i drugih država ostaje sumnjivo i predmet je raznih postupaka na domaćim sudovima.”

Ističe se takođe da istražno povjerenstvo koje je osnovala Saudijska Arabija kako bi se provjerila navodna koalicijska kršenja ljudskih prava nije utvrdilo odgovorne za napade na civile, što dovodi u pitanje nepristranost istrage.

UN-ov panel navodi da je upozoren da su Emirati i savezničke snage mučili, silovali i ubijali osumnjičene političke protivnike zarobljene na tajnim lokacijama i da Huti postavljaju kopnene mine.

Saudijska koalicija napala je iz vazduha zatvorski kompleks na jugozapadu Jemena pri čemu su poginuli desetine ljudi, objavili su u nedjelju Crveni krst i Huti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sefket
Gost
Sefket

Po najnovijoj istoriji Hitler je darivao cokoladice Jevrejima tokom ljetovanja u Ausvicu i Treblinki.Pitajte Dzudzu i Klondiru.Oni ce vam bolje to objasnit.

REPUBLIKASRBSKA
Gost
REPUBLIKASRBSKA

Vidi belaja ovo je 90tih bilo nezamislivo

DAKA
Gost
DAKA

RADE ISTO STO SU RADILI U BOSNI, HRVATSKOJ I NA KOSOVU ,STO IH NE OPTUZITE I POKAZETE PLANETI DA
STE ODGOVORNI , NISTA NOVO, SVE MI TO DOBRO ZNAMO , SAMO STO POJEDINI NECE I NESMIJU DA KAZU !!!

Turski posrbica
Gost
Turski posrbica

Daka u Bosni,Kosovu su radili Srbi a ne ovi drugi ne pravi se lud.Srbi su pravili Genocid i zločine u Bosni a i na Kosovu do 1999 A NATO je to zaustavio.Što se tiče Hrvatske tu ste debelo platili pravljenje Velike Srbije.Zato đaba ti je pisat velikim slovima,zna se koje zločinac na Balkanu

Alan
Gost
Alan

U Bosni je Alija htio da pravi šerijatsku Bosnu i Srbi ga spriječili u tome, u Hrvatskoj Tuđman genocidnim potezom izbrisao Srbe kao konstitutivni narod u Hrvatskoj, na Kosovu UČK zajedno sa NATO-om terorisala stanovništvo. Ali uskoro sve dolazi na svoje.

role
Gost
role

jarane svaka ti je Njegoseva

Send this to a friend