Planeta

UN proglasile prekid sukoba u glavnom gradu Libije

Pod okriljem Ujedinjenih nacija suprotstavljene oružane formacije postigle su dogovor o primirju u glavnom libijskom gradu Tripoliju nakon višednevnih sukoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Mirovna misija UN-a za Libiju čestitala je rivalskim grupama koje su prihvatile da okončaju sukobe i rješenje krize traže dijalogom.

“Ukoliko strane budu saglasne, budući dijalog će biti vođen pod okriljem UN-a i bit će posvećen uspostavi sigurnosti u Tripoliju“, navodi se u saopštenju.

Strane su pristale na okončanje neprijateljstava, obustavu sukoba te poštivati nacionalne i međunarodne zakonske norme o zaštiti ljudi i imovine.

Tripoli je od 27. augusta poprište oružanih sukoba između rivalskih brigada pod okriljem Vlade nacionalnog jedinstva Libije. U sukobima je poginulo više od 50 osoba, a Vlada nacionalnog jedinsta u nedjelju je proglasila i vanredno stanje u glavnom gradu.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Od tada su na vlasti paralelne vlade sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku, koje imaju odvojene parlamente i oružane snage.

Krajem 2015. godine su predstavnici paralelnih libijskih vlada pod okriljem Ujedinjenih nacija potpisali sporazum o formiranju Vlade nacionalnog jedinstva.

Plan je bio da ta vlada preuzme vlast u zemlji i u roku od 12 mjeseci raspiše parlamentarne izbore. Zbog nastavka nesuglasica to se do sada nije u potpunosti implementiralo pa je Libija i dalje daleko od sigurne i politički stabilne zemlje.

Tagovi

Send this to a friend