Planeta

UN: U Idlibu bi obje strane mogle upotrijebiti hemijsko oružje

Ilustracija

Ujedinjene nacije pozvale su Rusiju, Iran i Tursku da spriječe borbe u sirijskoj pokrajini Idlib gdje se vladine snage spremaju za ofanzivu na pobunjenike.

Rojters prenosi da je specijalni izaslanik za Siriju Stafan de Mistura upozorio da će ova bitka uticati na milione civila i da bi u njemu obje strane mogle upotrijebiti hlorin kao hemijsko oružje.

Navodi se da je De Mistura kazao novinarima da je u Idlibu velika koncentracija stranih boraca, uključujući i procjenu o “10.000 terorista”, ali da bi bilo bolje uspostaviti humanitarne koridore za evakuaciju civila nego juriti u bitku koja bi mogla da se pretvori u “savršenu oluju”, odnosno sukob sa najgorim mogućim posljedicama.

AP je prenio da je generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš juče takođe upozorio na situaciju u Idlibu poručivši da tamo raste rizik od humanitarne katastrofe.

Gutereš je pozvao Rusiju, Iran i Tursku da kao države garantori pokušaju da obuzdaju nasilje u Siriji kako bi se našlo mirno rješenje za Idlib, pokrajinu u kojoj živi skoro tri miliona ljudi.

Upozorenje Rusije

Podsjeća se da su SAD, Velika Britanija i Francuska upozorili da će odgovoriti na bilo kakvo korišćenje hemijskog oružja u Siriji.

Rojters je prenio da je ruska ambasada u SAD-u objavila da je ambasador Anatolij Antonov kazao američkim zvaničnicima da je Moskva zabrinuta zbog znakova da Vašington sprema nove napade na Siriju.

Navodi se da je Antonov u razgovorima održanim ranije ove sedmice upozorio da je Rusija protiv “neosnovane i ilegalne agresije na Siriju”.

U objavi na zvaničnoj stranici ambasade Rusije u Vašingtonu navedeno je da se Antonov sastao sa više američkih zvaničnika, uključujući specijalnog predstavnika za Siriju Džejmsa Džefrija.

Send this to a friend