Planeta

UNHCR: Milioni djece izbjeglica ne idu u školu

Foto: EPA

Četiri miliona djece izbjeglica ne ide u školu, što je porast od pola miliona za godinu dana, navodi se u danas objavljenom izvještaju UNHCR-a.

Izvještaj pokazuje da upis djece izbjeglica ne uspijeva da održi korak sa sve većim brojem izbjeglica, uprkos naporima vlada, UNHCR-a i njegovih partnera, navodi se u saopštenju.

Krajem 2017. godine u svijetu je bilo je više od 25,4 miliona izbjeglica, od toga 19,9 miliona pod mandatom UNHCR-a. Više od polovine-52 odsto-činila su djeca, među kojima je bilo 7,4 miliona djece školskog uzrasta.

“Obrazovanje je način da se pomogne djeci da zacijele rane, ali je takođe i od ključnog značaja za izgradnju njihovih domovina”, rekao je Visoki komesar UN za izbjeglice Filipo Grandi i dodao da će bez obrazovanja, biti napravljena bespovratna šteta budućnosti te djece i njihovih zajednica.

Tek 61 odsto djece izbjeglica pohađa osnovnu školu, u poređenju sa 92 odsto djece širom svijeta.

Ovaj jaz se produbljuje kako djeca rastu. Skoro dvije trećine djece izbjeglica koja idu u osnovnu školu ne upiše srednju školu. Opšte uzevši, 23 odsto djece izbjeglica pohađa srednju školu, u poređenju sa 84 odsto djece širom svijeta, navodi se u izvještaju.

Globalno posmatrano, stopa upisa u visokoškolske ustanove je 37 odsto, u odnosu na samo jedan odsto izbjeglica koji ima tu šansu. Ovaj podatak se ne mijenja u posljednje tri godine.

Izvještaj ističe napredak koji su ostvarile zemlje koji su se obavezale da poštuju Deklaraciju iz Njujorka za izbjeglice i migrante i da upišu dodatnih 500.000 djece izbjeglica koja ranije nisu pohađala školu tokom 2017. godine. U isto vrijeme, u izvještaju se apeluje da se više učini da bi se obezbijedilo da sve izbjeglice dobiju kvalitetno obrazovanje koje zaslužuju.

Izvještaj poziva zemlje prijema da uključe djecu izbjeglica u nacionalne obrazovne sisteme, uz odgovarajuće nastavne planove tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja. Cilj je da se omogući postojanje priznatih kvalifikacija koje bi toj djeci poslužile kao odskočna daska za upis na fakultete ili visoke škole.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend