Planeta

Upozorenje za desetine miliona ljudi: Ekstremne vrućine u Americi, u Čikagu oboren rekord

Ilustracija

Upozorenja o ekstremnim vrućinama i danas su na snazi za desetine miliona ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama, pošto su u pojedinim gradovima, uključujući Čikago, juče oboreni rekordi.

Nacionalna meteorološka služba upozorila je da će ovo biti opasan i dugotrajan toplotni talas i da se očekuje da će trajati do petka od Ajove do Mejna, prenosi AP. Čikago je u ponedjeljak oborio temperaturni rekord iz 1957. sa najviših 36,1 stepen Celzijusa. U SAD je prošle godine zabilježeno najviše toplotnih talasa.

Otvoreno je više od 100 rashladnih centara u gradu i okrugu, uključujući dva nova prekonoćna, a zvaničnici su apelovali na građane da ograniče aktivnosti na otvorenom i ostanu u zatvorenim klimatizovanim prostorijama. Meteorolog iz Nacionalne meteorološke službe u Feniksu, Ted Vitok, savjetovao je da treba izbjegavati boravak napolju između 10 i 18 časova i da se nosi lagana odjeća.

U međuvremenu, nova količina tropske vlage donijela je sve veću prijetnju obilnim kišama i poplavama centralnoj obali Meksičkog zaliva. Predviđa se da će sezona uragana ove godine biti među najaktivnijima u posljednje vreme.

Send this to a friend