Planeta

Užasne posljedice eksperimentalnog razdvajanja tri identična brata

Foto: Sundance Institute / Promo

Kada je 19-godišnji Robert Šafran 1980. godine krenuo na fakultet u Njujorku, iznenadio se jer su se svi ponašali kao da ga već znaju i bili su veoma srdačni prema njemu. Ispostavilo se da su mislili da je on zapravo neko drugi – Edi Galand, student koji je prethodnu godinu proveo na istom fakultetu. Dva mladića izgledala su gotovo identično, ponašala se jednako, čak su i trenirali isti sport, voljeli iste stvari i govorili na isti način, iako se nikada nisu upoznali.

Majkl Domic, Robertov cimer, koji je prethodno bio i Edijev cimer, riješio je da istraži o čemu se radi. Ubrzo je utvrdio da su obojica rođeni istog datuma i dati na usvajanje. Pomogao je dvojici momaka, za koje je tada bilo jasno da su rođena braća, da se sretnu, piše “Dejli mejl”.

Edi i Robert su bili presrećni i bili su uvjereni da su jednojajčana blizanci, ali nakon što je njihova priča objavljena u lokalnim novinama, javio im se još jedan mladić koji je tvrdio da izgleda isto kao oni. Bio je to Dejvid Kelman, student drugog njujorškog fakulteta.

Tri identična momka i njihove porodice su se upoznali i insistirali su kod agencije za usvajanje da im da objašnjenje.

Saznali su da su oni zapravo bili rijedak slučaj jednojajčanih četvorki, od kojih je najmlađa beba preminula pri rođenju.

Tri dječaka je trebalo dati na usvajanje, ali umjesto da ih usvoji jedna porodica, psihoanalitičar Piter Nojbauer iz Menhetn centra za razvoj djece, riješio je da sproveden zloglasan eksperiment, kako bi utvrdio koliko na oblikovanje ličnosti utiče okolina, a koliko genetika. Nojbauer je to radio sa velikim brojem blizanaca.

Tako su djeca data u tri različite porodice, a morali su godinama kasnije da dolaze kod Nojbauera na pregled i testiranja.

Sva trojica su imala visok koeficijent inteligencije, voljeli su iste filmove, sličan tip žena im se dopadao, a pušili su čak i isti brend cigareta.

Ipak, ubrzo su otkrivene užasne posljedice njihovog razdvajanja. Sva trojica su u nekom period života patila od depresije i anksioznosti. Zanimljivo je i da, kada su progovorili, govorili su da imaju braću.

O njihovoj neobičnoj situaciji snimljen je film “Tri identična stranca” koji je nedavno premijerno prikazan na “Sandens festivalu”. Nažalost, premijeri su prisustvovali samo Robert i Dejvid.

Edi je, nakon duge borbe sa depresijom, oduzeo sebi život u 33. godini, ostavivši iza sebe suprugu i ćerku.

Dalja istraživanja kakva je vršio Nojbauer su, očekivano, prekinuta, a preživjela braća tog naučnika danas nazivaju “ljekarom nacistom” i optužuju ga da im je ukrao djetinjstvo i da je kriv za Edijevu smrt.

“To je bilo pogrešno i surovo”, rekao je Dejvid.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budimo realni
Gost
Budimo realni

Људи се буне због експеримената на животињама, а несрећна ђеца се још користе за покусе. Претужно.

Send this to a friend