Planeta

Uznemirujuće: Demonstrant zapalio policajca na protestu

Demonstrant u Meksiku zapalio je jednog policajca prilikom protesta koje je pokrenula smrt Đovanija Lopeza (30), mladića koji je preminuo nekoliko sati nakon hapšenja.

Incident se dogodio u gradu Gvadalahari.

Na snimku koji kruži društvenim medijima prikazuje se grupa policajaca koja se sukobila sa demonstrantima. U jednom trenutku, muškarac koji nosi masku i tamne naočare za sunce sipao je zapaljivu tečnost na leđa jednog od policajaca i zapalio ga.

Policajac potom počinje da trči i pada na put, dok kolege i prolaznici trče kako bi mu pomogli. Nakon što su uspjeli da ugase vatru ustao je i otišao.

Proteste i nerede u Meksiku je izazvala smrt Lopeza, koji je uhapšen prije mesec dana u blizini Gvadalahare. Nekoliko sati nakon hapšenja muškarac je iz svoje ćelije odveden u bolnicu, gdje je umro. Njegov brat objavio je snimke na kojima se vidi kako policija upotrebljava silu prilikom hapšenja.

Bilo je i medijskih izvještaja da je Lopez uhapšen jer nije javno nosio masku – mjera uvedena kako bi se zaustavilo širenje Covid-19 – ali vlasti su to negirale.

Istraga je u toku.

Posljednjih dana u brojnim zemljama se održavaju protesti protiv policijske brutalnosti u ime njihovih žrtava, a podstaknuti demonstracijama u Americi, gdje su ljudi izašli na ulice da traže pravdu za Džordža Flojda, nenaoružanog Afroamerikanca kojeg je ubio policajac.

Ž.N.

Send this to a friend