Planeta

Vašington post: SAD obustavlja pomoć palestinskim izbjeglicama

Ilustracija

Vašington je donio konačnu odluku da obustavi svu pomoć Agenciji UN za palestinske izbjeglice (UNRWA) i objaviće to u narednih nekoliko nedjelja, piše Vašington post (The Washigton post).

List dodaje da odluka uključuje ranije objavljeni plan da se ukine status izbjeglica za milione Palestinaca širom svijeta i da se prizna da ih ima samo nekoliko stotina hiljada, umjesto pet miliona.

Polaganje prava na povratak palestinskih izbjeglica je jedan od ključnih nesporazuma u izraelsko-palestinskom sukobu.

Palestinci tvrde da izbjeglica ima pet miliona. Stotine hiljada Palestinaca su pobjegle ili su istjerane iz svojih domova u ratu koji je izbio nakon stvaranja Izraela 1948. Oni imaju milione potomaka.

Izrael odbija zahtjev za povratkom jer smatra da je to nastojanje da Palestinci unište jevrejsku državu svojom mnogobrojnošću.

U Izraelu ima 8,8 miliona stanovnika, a tri četvrtine čine Jevreji. Dolazak miliona izbjeglica značio bi da Izrael nema više jevrejsku većinu.

Članak u Vašington postu je objavljen u vrijeme kada je i časopis Forin polisi naveo da je odluka o ukidanju sve pomoći za tu Agenciju UN donijeta na sastanku visokog savjetnika i zeta američkog predsjednika Donalda Trampa, Džareda Kušnera i državnog sekretara SAD Majka Pompea.

Od tada je administracija o svom planu obavijestila o tome ključne regionalne vlade.

Bijela kuća je prethodno objavila da planira da smanji za više od 200 miliona pomoć Palestinskoj upravi u Ramali na Zapadnoj obali.

Portparol Stejt departmenta nije komentarisao navodnu odluku o ukidanju finansiranja Agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama, već je samo rečeno da se o politici SAD prema toj agenciji diskutuje.

U utorak je i ambasadorka SAD u UN Niki Hejli dovela u pitanje palestinsko polaganje prava na povratak na sadašnju teritoriju Izrael, sugerišući da bi to pitanje trebalo skinuti s dnevnog reda.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend