Planeta

Vatikan: Pričekati s mjerama protiv polnog zlostavljanja

Ilustracija, foto: EPA

Sveta Stolica je naredila konferenciji američkih biskupa da se na svom plenarnom zasijedanju ne izjašnjava o mjerama za suzbijanje polnog zlostavljanja u svojim redovima, zatraživši da pričeka konferenciju koja će se na tu temu održati u februaru.

U svom govoru na početku zasijedanja kardinal Daniel DiNardo, predsjednik konferencije, potvrdio je da je primio pismo Kongregacije za biskupe i rekao da na zasijedanju neće biti glasanja kao što je bilo planirano.

Kardinal Blase Cupich, biskup Čikaga, dodao je u saopštenju da je Sveta Stolica zatražila od konferencije da “odloži” završno glasanje u očekivanju zasijedanja biskupskih konferencija iz svijeta koje se u februaru treba održati u Rimu.

Kardinal DiNardo izrazio je pak “razočaranje” na konferenciji za štampu, prvog dana plenarnog zasijedanja koje se do srijede održava u Baltimoru, na sjeveroistoku SAD-a.

Američka biskupska konferencija koju zadnjih godina redovno prozivaju zbog upravljanja aferama polnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi u Sjedinjenim Državama, donijela je u oktobru niz važnih mjera koje su se trebale staviti na glasanje.

Nova pravila ponašanja

Vrh Katoličke crkve u Americi predložio je napiše nova pravila ponašanja, novi mehanizam prijavljivanja slučajeva zlostavljanja i osnivanje istražne komisije kojoj će na čelu biti necrkvene osobe.

“Nismo zadovoljni ovime. Naporno radimo kako bismo počeli djelovati. I to ćemo učiniti. Samo nije pravi trenutak za to”, rekao je kardinal DiNardo u vezi sa zahtjevom Svete Stolice.

Početkom oktobra biskupska konferencija je najavila osnivanje pozivnog centra za žrtve svešteničkog zlostavljanja.

Po podacima organizacije Bišop Akauntabiliti, 6.721 sveštenik optužen je u SAD-u za polno zlostavljanje u razdoblju od 1950. do 2016.

Ista organizacija ocjenjuje da su 18.565 djece bili njihove žrtve.

Send this to a friend