Planeta

Velika Britanija potpisala ugovor za nabavku 90 miliona vakcina protiv koronavirusa

Velika Britanija potpisala je ugovore o obezbjeđivanju 90 miliona doza dvije potencijalne vakcine protiv COVID-19 američkog proizvođača “Pfizer” i njemačkog “BioNTech”, kao i francuske grupe Valneva, objavilo je danas britansko ministarstvo privrede.

Britanija je obezbijedila 30 miliona doza eksperimentalne vakcine proizvođača Biontek /Pfizer i u načelu postigla sporazum za 60 miliona doza vakcina Valneva, uz mogućnost nabavke dodatnih 40 miliona doza ako se pokaže da su vakcine sigurne, djelotvorne i odgovarajuće, objavilo je britansko ministarstvo, prenosi Rojters.

Finansijski uslovi ugovora nisu objavljeni.

“Novo partnerstvo s nekim od vodećih svjetskih farmaceutskih kompanija obezbijediće Velikoj Britaniji najbolju moguću priliku da nabavi vakcinu koja će zaštititi najugroženije”, izjavio je ministar Alok Šarma.

Ti sporazumi su uslijedili poslije ranije najavljenih s kompanijom AstraZeneka, za proizvodnju 100 miliona doza potencijalnih vakcina koje se razvijaju u partnerstvu s Oksfordskim univerzitetom.

Trenutno ne postoji vakcina protiv novog korona virus.

Velika Britanija je, takođe, objavila da je obezbijedila lijek AstraZeneke koji sadrži antitijela za neutralizaciju COVID-19, za zaštitu onih koji ne mogu da se vakcinišu.

 

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Prc MNE
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Prc MNE
Gost
Prc MNE

Stani juce rekoste 100miliona….danas 90 miliona doza vakcine!!!

Send this to a friend