Planeta

Venecuela uvela novu valutu: Hiljade prodavnica zatvoreno

Venecuela je uvela novu valutu “suvereni bolivar” kako bi pokušala da spasi ostatke svoje ekonomije, a hiljade trgovinskih centara, pekara i supermarketa je zatvoreno, piše CNN.

Ovaj ekstremni potez Vlade posljedica je MMF-ovog upozorenja da bi inflacija do kraja ove godine mogla da dostigne čak milion odsto, kao i činjenice da stotine hiljada Venecuelanaca bježi iz zemlje zbog nedostatka hrane i lekova i sve veće stope zločina, prenosi Novac.

“Istorijska ekonomska promjena je počela! Uspješno smo prilagodili cijelu nacionalnu platformu banki suverenom bolivaru. Postićemo stabilnost ekonomskim i makroekonomskim mjerama za dobro svih Venecuelanaca”, izjavio je predsjednik države Nicolas Maduro.

Ipak, iako Maduro priča o uspješnom prilagođavanju, banke, kao i hiljade drugih institucija i poslovnica, poslednja dva dana su zatvoreni kako bi se prebacili na novu valutu koja ima pet nula manje od one prethodne. Tačnije, šolja kafe u Karakasu više neće koštati 2,5 miliona jakih bolivara nego 25 suverenih bolivara. Tako, iako mnogi smatraju da su poslovnice zatvorene iz protesta vlasnika, zapravo je riječ o opštoj zbunjenosti.

Send this to a friend