Planeta

Vikipedija blokirana u Kini uoči 30. godišnjice Tjenanmena

epa03064979 (FILE) A file photo dated 05 August 2005 showing logos of the internet cyclopaedia 'Wikipedia' in several languages at the 'First International Wikimedia Conference' in Frankfurt, Germany. Online encyclopedia Wikipedia shut down its English-language site on 18 January 2012 and Google blacked out its famous logo in a 24-hour protest at proposed anti-piracy legislation in the United States. The unprecedented move came in reaction to two bills making their way through the US Congress, the Stop Online Piracy Act (SOPA) and the Protect IP Act (PIPA). EPA/BORIS ROESSLER

Vlasti u Kini blokirale su Vikipediju, objavilo je danas udruženje te internetske enciklopedije, nekoliko sedmica uoči 30. godišnjice gušenja prodemokratskih protesta na pekinškom trgu Tjenanmenu.

“U aprilu smo utvrdili da Vikipedija više nije dostupna u Kini”, kazala je portparolka udruženja, Samanta Lien, prenosi Hina.

“Nakon pomne analize internih pristupa mreži, možemo potvrditi da je Vikipedija blokirana na svim jezicima u Kini”, dodala je Lien.

Fejsbuk, Tviter, Instagram i druge društvene mreže blokirane su u Kini već godinama.

Pojedini sadržaji na Vikipediji s osjetljivim temama, poput prodemokratskih protesta 1989. godine na trgu Tjenanmen i u himalajskoj regiji Tibet, već su odavno bili blokirani u Kini, no glavna stranica dosad je bila dostupna.

Sumnje u potpunu blokadu Vikipedije pojavile su se u aprilu kada su se neki kineski korisnici žalili na društvenim mrežama da više nemaju pristup stranici.

Internetska stranica GreatFire.org, organizacija koja prati cenzuru interneta u Kini, otkrila je da je stranica blokirana od 23. aprila.

Silom na prodemokratske proteste

Kineska Kibernetička administracija, koja nadgleda cenzuru na internetu, nije imala komentara na navode. Od 2015. godine, Vikipedija na kineskom jeziku bila je blokirana “velikim firewallom”, koji onemogućava korisnicima da pristupe pojedinim inostranim internetskim stranicama.

Lien je naglasila kako nisu bili upozoreni, odnosno nije im objašnjeno zašto je stranica blokirana.

“Kada jedna zemlja, regija ili kultura ne može pristupiti globalnom dijalogu na Vikipediji, cijeli svijet je osiromašen”, naglasila je Lien.

Internetske vlasti u Kini pojačavaju cenzure u susret velikih političkih događaja ili oko osjetljivih godišnjica.

Početkom juna će biti 30 godina otkako je kineska vojska upotrijebila silu kako bi suzbila prodemokratske proteste koji su se održavali na trgu Tjenanmen u Pekingu.

Kasnije ove godine, Kinezi će proslaviti i 70. godišnjicu osnivanja Narodne Republike Kine.

Send this to a friend