Planeta

Više od 100 migranata se utopilo kod obale Libije

Više od 100 migranata utopilo se početkom septembra kada su im gumeni čamci potonuli kod obale Libije, saopštila je organizacija Ljekari bez granica.

Migranti su u dva čamca krenuli iz Libije 1. septembra rano ujutro, a u oba čamca nalazio se veliki broj ljudi, pretežno Afrikanaca, navodi se u saopštenju organizacije Ljekari bez granica, prenosi Rojters.

Na jednom čamcu pokvario se motor, dok je drugi počeo da se izduvava, rekao je jedan od preživjelih migranata.

Libijska obalska straža je mnoge preživjele prebacila do libijske luke Homs 2. septembra, objavili su juče Ljekari bez granica. Jedan od preživjelih rekao je za MSF da su se mnogi ljudi utopili, među kojima je, kaže, bilo i djece i čitavih porodica.

“Oni su mogli da budu spaseni da su spasioci došli ranije”, rekla je ta neimenovana osoba. U čamcima je bilo migranata iz Sudana, Malija, Nigerije, Kameruna, Gane, Libije, Alžira i Egipta.

Organizacija Lekari bez granica navodi da se preživjeli sada u Libiji suočavaju sa daljim mukama.

“Umjesto da dobiju podršku koja im je potrebna, izbjeglice i migranti se hapse i pritvaraju u žalosnim životnim uslovima, bez osnovnih mjera pravne pomoći”, navodi MSF, pozivajući na okončanje samovoljnog pritvaranja hiljada izbjeglica i migranata širom Libije.

 

 

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend