Planeta Uginulih primjeraka sve više

Voda na Aljasci je toliko topla da ni ribe više ne mogu da izdrže

Aljaska je ovog ljeta bila na udaru nezapamćenog toplotnog talasa. Naučnici upozoravaju na uticaj klimatskih promjena na riblji svijet, jer su zabilježili brojne uginule primerke nekoliko vrsta aljaskog lososa.

Stefani Kvin-Dajvidson, direktorka ribarske komisije Jukon, rekla je za CNN da je krajem jula povela grupu naučnika na ekspediciju duž rijeke Kojokuk, nakon što su je meštani upozorili na uginule losose.

Izbrojali su 850 mrtvih lososa, mada su procijenili da je ukupan broj vjerovatno veći četiri do 10 puta.

Tražili su dokaze o mogućem trovanju ili zaraženosti, ali ih nisu našli, a pošto se odumiranje poklopilo sa toplotnim talasom, zaključili su da je toplotni stres uzrok masovnog uginuća.

Kvin-Dejvidson, koja se navi naučnim radom osam godina kaže da „nikada ranije nije čula ni videla nešto slično“.

Inače, toplotni talas je jači nego što je bilo predviđeno.

„Temperature vode dostigle su rekordne vrijednosti istovremeno sa temperaturom vazduha“, kaže Sju Moger, koja se takođe bavi naučnim radom za Cook Inletkeeper.

Naučnici od 2002. godine prate temperaturu oko uvale Kuk, južno od Enkoridža i do sada, ona nije prelazila 24,5 stepeni Celzijusa. Ove godine 7. jula, dostigla je temperaturu od 27,5 stepeni.

Mogerova je rekla da su ona i njen tim objavili studiju 2016. godine u kojoj su upozorili na uticaj klimatskih promjena na temperature u rekama i potocima i Aljaske.

„Dešava se da ribe zato ne mogu sebi da obezbijede dovoljno kiseonika ili energije koja im je potrebna za mrijest, pa tako uginu“, objasnila je Mogerova.

Populacije lososa su pod dodatnim pritiscima, kao šti su ribolov, ali i orke kojima služe kao hrana. Sa manje raspoložive hrane, odnosno sa manjim brojem lososa, i same orke, koje su ugrožene, gube na brojnosti.

Prošle nedjelje, iz Agencije za zaštitu životne sredine saopšteno je da se neće suprotstavljati projektu miniranja na Aljasci, koji potencijalno može da opustoši staništa lososa.

U aljanskom zalivu Bristol, svake godine bilježe brojnost lososa. Godine 2016. zabilježili su dvomilijarditog lososa koji je ulovljen u vodama tog zaliva.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Roki
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Roki
Gost
Roki

Neka provjere da se ne balkanac nije doselio< da ne radi mozda dinamiDa ili agregat.

Send this to a friend