Planeta

Zapadna Australija očekuje najgoru oluju u posljednjih deset godina

Zapadna Australija priprema se danas na najgoru oluju u deset godina jer će se ostaci tropskog ciklona suočiti s hladnim frontom, uz jake kiše i olujne nalete vjetra koji se očekuju duž obale, upozorili su meteorolozi.

Vjetrovi koji duvaju do 210 kilometara na sat očekuju se danas u blizini Pilbare, a kretaće se tokom noći i u ponedjeljak južno, prema glavnom gradu države Pertu.

“Stvarno se osjećaju jaki vjetrovi i donose puno prašine. Kreću se prema jugu i očekuje se da će pogoditi Pert”, rekao je Džejms Ašli, iz državne kancelarije za meteorologiju WA.

“Očekuju nas visoki talasi, pogotovo sjutra od preko osam metara. Malo je vjerovatno da će se u Pertu vrijeme ublažiti do ponedeljka popodne”, rekao je na brifingu za novinare.

Džon Brumhol, pomoćnik povjerenika u Odeljenju za vatrogasne i hitne službe (DFES), rekao je da će “oluja koja se događa jednom u deset godina” uzrokovati poplavu i opasne uslove na moru.

“Ne izlazite na okean danas i sjutra. Nećete dovesti u opasnost samo svoj život, već i živote dobrovoljaca koji će biti pozvani da vas spasu”, rekao je Brumhol.

Send this to a friend