Planeta

Zaposleni u ambasadi Ekvadora tvrde da Asanž ima loše higijenske navike

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, prema pisanju tabloida, ima loše higijenske navike, na šta su se više puta žalili zaposleni u ekvadorskoj ambasadi u Londonu koja mu je 2012. dala azil, kako bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog optužbi za silovanje.

Asanž je već pet godina u ambasadi, a Dejli mejl prenosi svjedočenja zaposlenih u ambasadi koji su se žalili na to “što se Asanže ne kupa dobro”.

Džeremi Cimerman, prijatelj i bivši kolega osnivača Vikiliksa, napisao je 2012. godine da “osim ako osoblje ambasade ne natjera Asanža da se tušira, može se dogoditi da danima ne promijeni ni odjeću”.

Drugi poznanik, Danijel Domšajt Berg, rekao je da Asanž uvijek jede rukama i da ih onda obriše od pantalone ili trenerku koje ima na sebi.

“Nikad nisam vidio tako masne i prljave pantalone na nekom”, rekao je on.

Pisanja o lošim higijenskim navikama Asanža dolaze dan nakon što je Velika Britanija odbacila zahtjev Ekvadora da mu se odobri diplomatski status.

Asanž je tokom pet godina u ekvadorskoj ambasadi u Londonu više puta odbacivao optužbe o silovanju, tvrdeći da su one dio zavjere kako bi ga izručili Americi.

Amerikancima se zamjerio objavljivanjem stotine hiljada tajnih američkih diplomatskih telegrama u kojima su često izneseni veoma kritički stavovi o svjetskim liderima, od ruskog predsjednika Vladimira Putina do saudijske kraljevske porodice.

Ž.N.

Send this to a friend