Planeta

Zašto je uragan Florens koji prijeti milionima Amerikanaca opasan?

Sezona uragana u Atlantskom okeanu juče je dosegla vrhunac. U njemu su trenutno aktivna tri uragana, od kojih je najopasniji uragan Florens, piše Index.hr.

Očekuje se da Florens pogoditi obale tri države SAD u kojima su naređene evakuacije za oko milion i 500.000 ljudi.

Nacionalni centar za uragane u SAD već je kategorizovao uragan Florens kao uragan četvrte kategorije, što znači da su udari vjetra koje nosi sa sobom jači od 209 km/h.

Samo nekoliko sati prije toga, uragan Florens bio je uragan treće kategorije. Prema trenutnim prognozama, uragan će nastaviti da jača i mogao bi da postane uragan pete kategorije.

Zašto uragan Florence jača tako brzo?

Naime, struktura uragana Florens postala je stabilnija od nedjelje, nakon što su njegovi vjetrovi malo usporili, što mu je omogućilo jačanje i to je prvi važan faktor.

Drugi je jako visoka temperatura okeana. Uragan prolazi preko područja na kojem je površinska temperatura okeana oko 30 stepeni Celzijusa. Upravo ta visoka temperatura omogućava brz rast uragana. Kako javlja Gizmodo, te temperature trenutno su oko dva stepena više nego što je to normalno u ovo doba godine.

“Sada kada Florens ima sve potrebne sastojke i kada razvija prsten jakih oluja oko svog centra, vjerovatno će nastaviti da jača u veliki uragan”, poručio je Brajan Tang, stručnjak za atmosferu sa Univerziteta u Albaniju.

Tang je ukazao na uragane Harvi, Irma i Marija, koji su se formirali prošle godine, a koji su brzo rasli na svom putu preko Atlantika. No, uragan Florens od njih se razlikuje prema očekivanjima o jačanju.

Jedan student sa univerziteta u Oklahomi, koji studira meteorologiju, podijelio je na društvenim mrežama prognozu Nacionalnog centra za uragane i poručio da je Florens najbrže rastuća oluja u Atlantskom okeanu u zadnjih 20 godina.

Istraživači su ranije ove godine objavili da je broj oluja koje brzo rastu u Atlantskom okeanu u porastu. Koristeći satelitske podatke prikupljene od 1986. do 2015. godine, istraživači su otkrili da je kod oluja koje brzo rastu došlo do jačanja vjetra od 7,08 km/h po deceniji. Ovi podaci odnose se na istočni i središnji Atlantski okean.

Istraživači su zaključili i da se radi o pozitivnoj fazi Pacifičke dekadne oscilacije, koju karakterizuju tople vode u Atlantiku. Uz to, ne isključuju ni klimatske promjene, koje su zagrijale okeane širom svijeta.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend