Planeta

Zašto je Vudvordova knjiga o Trampu drugačija od ostalih?

U posljednje vrijeme objavljeno je nekoliko knjiga o Donaldu Trampu i njegovoj vladi, koje dovode u nezgodnu situaciju američkog predsjednika, koji je nepune dvije godine na vlasti.

<<<Knjiga o Bijeloj kući: Izmišljotina o šekspirijanskom kralju<<<

U bestselere koji se bave ovom temom spadaju knjiga Omaroze Manigolt-Njumen, ekstravagantne rijaliti zvijezde i bivše zvaničnice Bijele kuće, Džejmsa Komija, zatim knjiga bivšeg šefa Federalnog istražnog biroa koga je Tramp otpustio, kao i knjiga Majkla Vulfa, dugogodišnjeg novinara “Njujork magazina”, koji je imao pristup Bijeloj kući.

Sve četiri knjige, uključujući i najnoviju: “Strah. Tramp u Bijeloj kući” uglednog novinara Boba Vudvorda, sadrže skandalozne optužbe i informacije o ponašanju predsjednika i njegovih pomoćnika iza zatvorenih vrata.

U knjizi “Vatra i bijes” Vulf piše da je bivši glavni strateg Bijele kuće Stiv Benon rekao da je sastanak Donalda Trampa mlađeg i ruskog advokata u Trampovoj kuli bio “izdajnički” i predstavlja Benona kao osobu koja vuče konce u Bijeloj kući. Takođe tvrdi da je Benon rekao da je Ivanka Tramp “glupa ko točak”.

U knjizi “Viša lojalnost”, bivši šef FBI detaljno opisuje odnos sa predsjednikom prije nego što ga je otpustio i svoje viđenje Trampovog stava.

”Predsjednik je nemoralan, neposvećen istini i institutionalnim vrijednostima… U upravljanju se rukovodi poslovnom dobiti, egom i lojalnošću pojedincima”, piše Komi.

Knjiga prenosi sadržaj Komijevog razgovora s Trampom, u kome mu je predsjednik dao direktivu da obustavi istragu o Majklu Flinu, njegovom bivšem savjetniku za državnu bezbjednost.

Knjiga Omaroze Manigol-Njumen “Poremećen” opisuje period koji je provela u Bijeloj kući i sadrži dokumenta koja potkrjepljuju njene tvrdnje. Ona kaže da je predsjednik mentalno poremećen i detaljno opisuje potragu za snimkom koji navodno dokazuje da je predsjednik upotrijebio pogrdnu riječ za afroamerikance.

Ona je takođe objavila snimke telefonskog razgovora s Larom Tramp, predsjednikovom snahom, za koju tvrdi da su joj Trampovi ljudi nudili posao sa platom od 15.000 dolara mjesečno u njegovoj kampanji da bi je učutkali nakon što je otpuštena iz Bijele kuće.

Mnogi tvrdnje u Vudvordovoj knjizi poklapaju se s tvrdnjama iznijetim u drugim knjigama i medijskim izvještajima, uključujući i to da Keli prezire predsjednika, kao i da su Trampovi savjetnici iz predostržnosti krili informacije od Trampa.

Ovo dodatno doprinosi kredibilitetu knjige, koja zavrjeđuje pažnju već zbog činjenice da je autor jedan od dvojice novinara koji su razotkrili aferu “Votergejt” i tako doprinijeli svrgavanju predsjednika Ričarda Niksona, koji je podnio ostavku 1974.

Vudvord je dobio “Pulicerovu nagradu”, a hvalio ga je i Tramp lično.

Na Tviteru je svojevremeno kritikovao administraciju predsjednika Baraka Obame zato što “napada” Vudvorda, ali je promijenio ton nakon što su objavljeni izvodi iz njegove najnovije knjige.

Vudvord je takođe snimao intervjue i sačuvao dokumenta i dnevnike zvaničnika da bi dokazao tvrdnje iznijete u knjizi, piše “Vašington post”.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend