Planeta

Zašto sve zemlje nakon terorističkih napada blokiraju društvene mreže

Napad na Šri Lanki, foto: Twitter

Vlada Šri Lanke privremeno je blokirala nekoliko društvenih mreža, uključujući Facebook i Instagram, nakon simultanih terorističkih samoubilačkih napada na katoličke crkve i hotele na Uskrs.

Korisnici su prijavili da ne mogu da šalju poruke preko aplikacija WhatsApp i Viber. Iako napadi nisu bili povezani sa društvenim mrežama, mediji podsjećaju da Šri Lanka ima turobnu istoriju sa nasiljem koje započinje na internetu. Ta zabrana reflektuje rastuću globalnu zabrinutost u vezi sa društvenim medijima, a to dalje prijeti dugoročnim biznis modelima mreža, posebno Facebook-u koji se oslanja na skoro stalni rast na razvojnim tržištima, uključujući ona u Aziji.

“Timovi Facebooka rade na tome da podrže spasioce i službe bezbjednosti, te identifikuju i uklone sadržaj koji krši naše standarde. Svjesni smo vladine odluke o privremenom blokiranju društvenih platformi. Ljudi se oslanjaju na naše usluge da komuniciraju sa svojim voljenima i mi smo posvećeni tome da vršimo svoje usluge i pomognemo zajednici i zemlji u ova tragična vremena”, izjavio je portparol Facebooka.

Hrišćanski i muslimanski zvaničnici na Šri Lanki objavljivali su postove na Facebooku nakon masakra kako bi pokazali svoje jedinstvo uprkos terorističkim napadima. Premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge upozorio je ljude da ne bi trebalo da vjeruju u lažne informacije koje cirkulišu onlajn. Crveni krst zemlje objavio je na Twitteru da su lažni navodi da je njihova zgrada napadnuta.

Ovo nije prvi put da je Vlada Šri Lanke ugasila Facebook. U martu prošle godine vlasti su naredile provajderima da blokiraju tu mrežu i njene podružnice, kao i Viber, nakon što članovi većinske etničke grupe Sinhalese pokrenuli smrtonosni napad protiv muslimana u distriktu Kandi. Zvaničnici Šri Lanke i aktivisti kažu da Facebook nije učinio mnogo da obuzda dezinformacije, govor mržnje i propagandu, jer su nacionalisti Sinhalese koristili tu platformu da šire glasine o muslimanima.

Facebook je okrivljen i da je omogućio genocid u Mjanmaru i podstakao nasilje u ruralnoj Indoneziji.

Istraživač Sandžana Hatotuva rekao je da je došlo do porasta u prijavama dezinformacija na Facebooku, uključujući krivljenje muslimana za napade i “tvit” ministra Šri Lanke o ranom upozorenju obavještajaca da će doći do napada. Hatotuva je za “Vašington post” rekao da će te prijave podijeliti sa dotičnim kompanijama.

Organizacija za ljudska prava “Hjuman rajts voč” je objavila da je južna Azija u 2018. imala najveći broj gašenja interneta od strane vlasti, iako je Šri Lanka imala jedno, a Indija 82.

Podsjećamo, američki tehnološki gigant je u prva 24 sata nakon masakra u dvije džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu sa svoje platforme sklonio oko milion i po video snimaka, kako su naveli iz poštovanja prema ljudima koji su ugroženi u napadima. Napadač u Krajstčerču je 17 minuta uživo preko Facebooka emitovao napad, nakon čega je premijerka Džasinda Ardern rekla da želi da razgovara sa rukovodstvom kompanije o živom prenosu preko mreže.

<<<Zakerbergu prijeti tri godine zatvora zbog napada na Novom Zelandu<<<

Takođe, u Iranu je 2017. tokom protesta ubijen jedan demonstrant, nakon čega su vlasti blokirale pristup društvenim mrežama Instagram i Telegram (aplikacija za razmjenu poruka) da bi se kontrolisali protesti. Kako se tad navodilo, ova mjera je bila privremena. Prema navodima, ona je uvedena da bi se “održao mir i bezbjednost među građanima”.

U Turskoj je isto tako česta blokada društvenih mreža, a kako je nekoliko puta navodio predsjednik Redžep Tajip Erdogan, jer one “podrivaju bezbjednost države”.

<<<Napadi u Šri Lanki, osveta za ubistva na Novom Zelandu?<<<

U samoubilačkim bombaškim napadima koji se juče dogodili na Šri Lanki poginulo je najmanje 320, a ranjeno 500 ljudi, u eksplozijama u tri katoličke crkve i četiri hotela. Među žrtvama ima više desetina stranih državljana.

Send this to a friend