Planeta

Zašto Trampu treba Putin?

Putin i Tramp

Poslije međusobnih prepirki lidera zemalja G-7 na samitu u Kanadi gdje su se raspravljali oko toga “ko od koga ima više koristi” mnoge je na Zapadu šokirala izjava američkog predsjednika Donalda Trampa, koji je kazao da bi bilo dobro da se Rusija vrati u “klub” najrazvijenijih zemalja svijeta i da se ponovo održavaju samiti G-8.

Kad se zna da je upravo Vašington glavni inicijator svih sankcija protiv Rusije, samo po sebi se nametnulo pitanje: zašto Donaldu Trampu treba Putin? Odgovor je dao vrlo brzo američki predsjednik u intervjuu televizijskom kanalu Foks njuz.

“Skoro četvrtina diskusija na samitu “sedmorke” u Kanadi bila je posvećena Rusiji. Da je Vladimir Putin sjedio sa nama za stolom na večeri u Kanadi, ja bih ga zamolio da učini neke stvari koje su dobre za svijet ali i za njega. Bolje je razgovarati sa njim lično nego preko telefona”, kazao je Donald Tramp.

Da se zaštiti od napada onih koji bi ga mogli optužiti za naklonost Putinu, Tramp je u intervjuu naglasio da nije on za Rusiju nego za SAD.

Tramp uopšte ne skriva da misli da je grešku napravio njegov predhodnik Barak Obama, koji je zapravo bio inicijator ideje da se Rusija kazni i što više izoluje.

Da podsjetimo, Rusija je prvi put pozvana na samit velike sedmorke 1998. godine. Za Jeljcina je to bilo veliko priznanje jer je njemu glavni parametar uspješnosti bio šta o njemu misle na Zapadu, a ne građani u njegovoj zemlji.

Poslije povratka Krima matici, lideri zemalja G-8 su se drastično razišli u stavovima pa su zapadne najrazvijenije zemlje odustale da dođu u Soči i poručile su da neće zajedno zasjedati sve dok Moskva ne promjeni spoljnopolitički kurs.

Vrijeme je pokazalo da se nijedan veliki problem u današnjem svijetu ne može riješiti bez doprinosa Rusije. Putin inače ima redovnu ličnu komunikaciju sa liderima svih sedam najrazvijenijih zemalja. To se dobro vidi i iz Putinovog komentara Trampove izjave. Ruski predsjednik je objasnio da njegova zemlja nikada nije ni izlazila iz sastava G-8 i pozvao je lidere tih zemalja da dođu u Moskvu.

Takav Putinov stav je logičan jer je velika osmorka prestala sa radom zato što je Vašington nagovorio zemlje iz G-7 da ne dođu na već zakazani samit u Sočiju.

Interesantno je da u Rusiji nijesu shvatili kao tragediju i veliki problem to što je zamro format G-8. Moskva se, kako ističe ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, okrenula perspektivnijim formatima kao što je npr. samit velike dvadesetorice. Zbog toga se Lavrovu mora vjerovati kada kaže da Rusija nije nikada ni molila da se vrati u G-8.

Danas je glavni protivnik povratka Rusije u G-8 njemačka kancelarka Angela Merkel. Šta zapravo ona traži?

Njemačka kancelarka smatra da bi Moskva morala više da doprinese da se što prije riješi problem Donbasa i da se on integriše u Ukrajinu.

Naravno da je ona svjesna da Kijev koči realizaciju dogovora iz Minska jer ne želi da pruži ni najminimalniju autonomiju građanima samoproglašene Donjecke i Luganske narodne republike. Sve dok Porošenka podržava moćni politički lobi u Vašingtonu, on ne mora da sluša Angelu Merkel i Makrona.

Glavni problem je ipak taj što Donald Tramp nema podršku svoje političke elite, koja već dosta dugo određuje ton u antiruskoj retorici. Upravo zato što nema podršku političara u svojoj zemlji, Tramp i ne može da se sretne sa Putinom jer u suštini ne može da ispuni ono što se dogovori. Prvi njihov susret u Njemačkoj donio je svetu nadu, ali poslije toga sve je zaustavljeno i pitanje je hoće li, i kada, doći do novog susreta u Beču.

Čiji je Krim?

Ako je vjerovati diplomatskim izvorima na koje se pozivaju američki novinari, na samitu G-7 u Kanadi Donald Tramp je rekao da je Krim ruski jer svi koji tamo žive govore ruski.

U američkoj Bijeloj kući nijesu htjeli da komentarišu Trampovu izjavu. Portaprolka Sara Sanders se spretno izvukla iz te situacije tako što je kazala da ne može da komentariše nešto gdje nije bila i o čemu nema nikakve prave informacije.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend