Planeta

Završena restauracija Hristovog groba u Jerusalimu

Grob Isusa Hrista u Jerusalimu

Hrišćanske vlasti završile su danas restauraciju Hristovog groba u baziliki Svetog groba u Jerusalimu, sagrađenoj na mjestu raspeća, sahrane i vaskrsenja Isusa Hrista, prenosi agencija Beta.

Grčki tim za restauraciju, sačinjen od arheologa i drugih eksperata, uspješno je okončao radove na restauraciji Edikula što je riječ izvedena iz latinskog termina “aedecule”, što znači “mala kuća”.

Uklonjena je ružna gvozdena konstrukcija koju su britanske vlasti napravile 1947. godine kao potporu za zidove, a očišćena je i čađ koja se nakupila na zidovima kamene fasade pošto su hodočasnici na tom mjestu decenijama palili svijeće.

Svjetski fond za zaštitu spomenika, koji je prikupio četiri miliona dolara za obnovu, saopštio je da je intervencija bila neophodna jer je postojala opasnost od kolapsa.

Konstrukcija od mermera i krečnjaka stoji u Hramu Hristovog Vaskrsenja iz 12. vijeka, a koja stoji na ostacima iz 4. vijeka, tako da je bila potrebna hitna obnova grobnice koja je godinama bila izložena faktorima životne sredine, kao što su voda, vlaga i dim.

Send this to a friend