Planeta

Zbog čega žene plemena iz Etiopije stavljaju ploče u usta?

Pleme Mursi iz Etiopije ima niz svojih karakteristika, ali se jedna posebno izdvaja i zbog toga su jedinstveni na svijetu.

Često po internetu možemo vidjeti žene iz ovog plemena kako u ustima nose ploče, koje im rastežu usta do ekstremnih razmjera.

Članice plemena Mursi, koje živi u Nacionalnom parku Mago u Etiopiji, počele su da nose ploče u ustima još kao tinejdžerke i postepeno su povećavale njihovu veličinu.

Teške ploče, napravljene od gline i veličine i do 13 santimetara u prečniku, koriste se kako bi obilježile tradicionalne rituale i gledaju ih kao znak ljepote.

Žene počinju da ih nose sa 15 godina, kada im usne presječe drugi član plemena. Odrezani dio se sanira poslije tri mjeseca i omogućava da usne rastegnu kako bi mogla da im stane ploča.

Istraživač Cezari Filev iz Varšave otputovao je u Etiopiju kako bi se susreo sa ovom zajednicom i uradio je par fotografija ovog plemena.

“Samo ovo žensko pleme nosi ploče u ustima. Napravljene su od gline i prilično su teške. Što je ploča veća, to je bolje”, kaže on.

Žene tokom jela mogu da uklone ploče. Kao i ostala plemena, Mursi pleme ima i drugi niz svojih ukrasa, uključujući rogove, tetovaže, ogrlice od metaka i ukrase za glavu.

“Postoji nekoliko teorija vezane za ploče, a jedna od njih je da odbije lovce na robove i ljude iz drugih plemena, iako je i ona pogrešna. Etiopljani kažu da je to stvar ljepote, baš kao što su u zapadnoj kulturi prihvatljivi pirsinzi, tetovaže i šminka. Za mene, članovi ovog plemena mi se čine veoma srećnim, srećnijim nego što smo mi, i oni definitivno nijesu zainteresovani da budu kao mi”, zaključio je Poljak.

Send this to a friend