Planeta

Zbog iranskih akcija u Siriji proglašeno stanje uzbune 

Nakon što je uočio “neredovne aktivnosti iranskih snaga u Siriji”, kako ih je opisala izraelska vojska, Izrael je naredio lokalnim vlastima na Golanskoj visoravni pod njegovim nadzorom da “otključaju i priprene skloništa za zaštitu” u slučaju bombardovanja.

Postavljeni su odbrambeni sistemi i vojnici Izraelskih odbrambenih snaga su u pripravnosti za mogući napad, saopšteno je iz vojske te zemlje.

Izraelski mediji ističu da nalog za pripremu skloništa nijednom nije izdat tokom sedam godina građanskog rata u Siriji, u kojem je Izrael formalno neutralan, ali je izvodio udare preko granice na sumnjive položaje iranskih snaga koje podržavaju sirijskog predsjednika Bašara Al Asada.

Iran je optužio Izrael za napad 9. aprila u kojem je u sirijskoj vazdušnoj bazi ubijeno devet Iranaca i obećao osvetu.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je uoči objave odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da će izaći iz nuklearnog sporazuma s Iranom, rekao da Iran nastoji da u Siriji rasporedi “vrlo opasno oružje” kako bi prijetio Izraelu.

Iran “otvoreno, svakodnevno, poziva na uništenje, eliminaciju Izraela sa lica Zemlje i izvodi neublaženu agresiju protiv nas”, rekao je Netanijahu novinarima u Nikoziji.

“Sada nastoji da rasporedi jako opasno oružje u Siriji sa isključivim ciljem našeg uništenja”, dodao je, ne pominjući međunarodni sporazum sa Iranom.

Visoki iranski zvaničnici su juče, nekoliko sati prije objave Trampove odluke, rekli da Iran neće ostati pasivan i da je spreman je za najgori scenario.

Sporazum između Irana i šest sila (Sjedinjene Države, Francuska, Kina, Njemačka, Rusija i Velika Britanija) iz 2015. ograničava iranski program obogaćivanja uranijuma kako se ne bi mogao upotrijebiti za razvoj nuklearnog oružja, a zauzvrat su Iranu ublažene međunarodne sankcije, kojih je većina ukinuta u januaru 2016. godine.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend