Planeta

Zbog koronavirusa zatvara se jerusalimska Al Aksa džamija, prvi put poslije 1967.

Foto: Wikipedia

Treće najsvetije islamsko mjesto u svijetu, jerusalimska Al Aksa džamija, od petka će biti zatvorena zbog skoka u broju slučajeva koronavirusa, objavile su vlasti koje nadgledaju muslimanska sveta mjesta.

Imajući u vidu da broj slučajeva koronavirusa raste i u Izraelu i na palestinskim teritorijama, vlasti Vakufa (zadužbine osnovane po propisima Šerijatskog zakonika), održale su hitan sastanak sa zdravstvenim zvaničnicima.

Članovi Vakufa su odlučili da “zabrane ulazak vernika u džamiju, počev od petka popodne (18. septembar), u periodu od tri nedjelje. Nadamo se da će građani razumjeti ovu proceduru, u smislu očuvanja zdravlja i opšteg dobra”, rekao je član Vakufa Hatem Abdel Kader za Frans pres.

Ova mjera se podudara sa tronedjeljnim zatvaranjem koje je uveo Izrael, koji kontroliše ulaze u džamiju.

Kader je rekao da će pozivi za molitvu vjernicima nastaviti da se ore širom jerusalimskog Starog grada, dok će zaposlenima u Vakufu biti dozvoljeno da se mole na lokalitetu džamije.

Ovo je drugi put da je Vakuf odlučio da zatvori džamiju, od kako je Izrael okupirao istočni Jerusalim u “Šestodnevnom ratu” 1967. godine.

Izrael je već ranije blokirao pristup tom svetom muslimanskom mjestu, koje je u centru palestinske aspiracije za državom.

Izraelske vlasti su prijavile 167.000 slučajeva koronavirusa i 1.147 preminulih.

Send this to a friend