Planeta

Zbog prava na vožnju hapse žene u Saudijskoj Arabiji

Još tri aktivistkinje za ženska prava uhapšene su u Saudijskoj Arabiji, čime je broj uhapšenih u toj zemlji povećan na deset, saopštile su međunarodne organizacije za ljudska prava.

Hapšenja su se dogodila samo nekoliko sedmica prije nego što bi trebalo da bude ukinuta zabrana vožnje za žene u Saudijskoj Arabiji.

Međunarodne organizacije za ljudska prava ranije su osudile hapšenja sedam istaknutih žena i muškaraca, koji su se borili za pravo žena da voze automobile.

“Amnesty International” i “Human Rights Watch” pozvali su saudijske vlasti da oslobode uhapšene.

Vlasti su prvobitno izdale saopštenje da je uhapšeno sedam osoba zbog kontakta sa “stranim entitetima” i “nuđenja novčane pomoći neprijateljima”.

Ukidanje zabrane vožnje za mjesec

Odluka o ukidanju zabrane ženama da voze viđena je kao dokaz novog progresivnog trenda pod reformatorski orijentisanim prijestolonasljednikom Muhamedom bin Salmanom, ali je tu najavu popratilo i gušenje neposlušnosti, prenose agencije.

Ženama će upravljanje automobilom biti omogućeno krajem idućeg mjeseca, ali, usprkos tome, aktivisti i analitičari ističu da Vlada ne želi da udovoljava aktivizmu, koji je zabranjen u saudijskoj monarhiji.

Prema zapadnim agencijama, prijestolonasljednik ne želi da stiče neprijatelje među vjerskim konzervativcima koji se protive modernizaciji.

Send this to a friend