Planeta

Zvaničnik UN upozorava na opasnost ukidanja agencije za palestinske izbjeglice

Ilustracija

Predsedavajući agencije UN za palestinske izbeglice (UNRWA) Pjer Kraenbul ocijenio je danas da su SAD smanjile budžet za to tijelo kako bi kaznili Palestince zbog njihovog kritikovanja američkog priznanja Jerusalima za glavni grad Izraela.

Kraenbul je upozorio da problem palestinskih izbjeglica neće nestati, dok djeluje da SAD, uz podršku Izraela, namjeravaju da ukinu UNRWA, u očiglednom pokušaju da iz pregovaračkog procesa uklone jedno od najspornijih pitanja izraelsko-palestinskog sukoba.

“Ne može se neko tek tako otarasiti pet miliona ljudi”, rekao je komesar UNRWA Kraenbul za Asošiejted pres.

SAD, najveći donator te agencije UN, smanjile su u januaru za 300 miliona dolara svoj godišnji doprinos UNRWA, što je komesar označio finansijskom krizom bez presedana.

Iako je deficit smanjen povećanim izdvajanjem drugih zemalja, agenciji nedostaje još 200 miliona dolara. Nedavno je iz UNRWA otpušteno više od 100 ljudi u pojasu Gaze i skraćeno radno vrijeme za još 500 zaposlenih.

“Mogu s velikom dozom sigurnosti da kažem da odluka nije povezana s radom UNRWA”, rekao je Kraenbul, misleći na odluku SAD o smanjenju donacija.

Stejt department je saopštio da preispituje finansiranje UNRWA i da nije odlučeno da li će pomoć biti obnovljena u budućnosti. Navodi se da su stalne finansijske krize agencije “neodržive” i to tijelo poziva da nađe druge zemlje koje bi podijelile teret finansiranja, kao i da “preduzme suštinske reforme”.

Časopis Forin polisi nedavno je objavio da je savjetnik i zet američkog predsjednika Džared Kušner pozvao na “preduzimanje ozbiljnih napora” za ukidanje UNRWA jer je, kako je rekao, “korumpirana, neefikasna i ne pomaže miru”.

Palestinci strahuju da SAD vrše pritisak na zemlje u kojima žive palestinske izbeglice da ih asimiluju i eliminišu to pitanje iz budućih pregovora.

UNRWA je osnovana 1948. godine, posle rata koji je izbio po stvaranju države Izrael, kada je oko 700.000 Palestinaca pobeglo ili je oterano iz svojih domova.

Agencija sada obezbedjuje obrazovanje, zdravstvenu brigu i socijalnu pomoć za više od pet miliona izbeglica i njihovih potomaka.

Ona se brine o izbeglicama u pojasu Gaze, na Zapadnoj obali, Jordanu, Libanu i Siriji.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu optužuje UNRWA da podstiče sukob, jer promoviše nerealan palestinski zahtev za pravo izbeglica na povratak u davno izgubljene domove na sadašnjoj teritoriji Izraela. Netanjahu smatra da posebna agencija UN za palestinske izbeglice ne bi trebalo da postoji.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend