Svijet

Ovo su lapsusi svjetskih političara

Predsjednik SAD Donald Tramp nedavno je u govoru u UN napravio grešku i svijetu predstavio državu “Nambiju“. Ipak, nije jedini među političarima za koje se pokazalo da im geografija nije jača strana.

U govoru pred afričkim liderima u Njujorku pomenuo je Nambiju čak dva puta, govoreći o zdravstvenom sistemu Namibije.

Da podsjetimo, povodom ovoga se na Tviteru oglasio i predsjednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić koji je pozvao Trampa “da ga ne kopira“.

Tramp ipak nije prvi od svjetskih političara, čak ni prvi američki predsjednik koji je pokazao ne baš zavidno znanje iz geografije, piše BBC.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson je čak možda napravio i veću grešku, govoreći o Africi kao državi.

U govoru održanom prošle godine na konferenciji konzervativaca, Džonson je naveo da je “očekivani životni vijek u Afirici porastao zapanjujuće, pošto je zemlja postala dio globalnog ekonomskog sistema“.

Bivši američki predsjednik Dordž Buš je 2007. pomiješao Austriju i Australiju.

Govoreći na biznis forumu u Australiji, Buš je sa tadašnjim australijskim premijerom Džonom Hauardom govorio o “austrijskim trupama u Iraku“.

Austrija nije imala vojsku na Bliskom istoku, a Hauard jeste posjetio australijske snage u Iraku.

Nekadašnji italijanski premijer Silvio Berluskoni je 2004. je napravio sličnu grešku miješanjući Sloveniju i Slovačku.

Na sastanku sa slovenačkim premijerom u Rimu, rekao je da je “veoma srećan što je tu sa premijerom Slovačke“. Slovenačka delegacija je tada zamolila novinare da ne pominju zbrku koja je nastala na konferenciji.

Ove dvije zemlje miješao je i Buš, a koliko zbrke stvaraju Slovenija i Slovačka govori i činjenica da su nekada diplomate imale običaj da se sastaju na mjesečnom nivou samo da bi razmijenili mejlove koji su otišli na pogrešnu adresu.

Poljski ministar spoljnih poslova Vitold Vaščikovski je takođe “izmislio“ državu.

Ranije ove godine nakon sastanka SB UN rekao je da se sastao sa zvaničnicima skoro 20 zemalja, uključujući neke zemlje sa Kariba “po prvi put u istoriji naše diplomatije kao što su Belize i San Eskobar“.

Poljska je potom pravdala grešku time da je Vaščikovski pomiješao naziv zbog države Sent Kits i Nevis, koja se na španskom zove “San Kristobal i Nevis“.

Send this to a friend