Region

Afera Hotmail: USKOK odbio prigovore Živog zida i Slobodne Hrvatske

Kolegijum Uskoka odbacio je kao neosnovane prigovore Živog zida i Slobodne Hrvatske protiv rješenja iz juna kojim su odbačene krivične prijave protiv premijera Andreja Plenkovic, bivše potpredsjednice Vlade i ministarke privrede Martine Dalić, bivšeg Vladinog izvanrednog komesara u Agrokoru Ante Ramljaka te ministra finansija Zdravka Marića u aferi Hotmail.

Kolegijum Uskoka je povodom prigovora koje su podnosioci prijava podnijeli protiv rješenja o odbacivanju krivičnih prijava donio odluku da su podnijeti prigovori neosnovani. Naime, nakon provedene rasprave, Kolegijum Kancelarije je utvrdio da su izvidima u ovom predmetu cjelovito obuhvaćeni svi segmenti prijavljenih događaja te je rješenjem o odbacivanju ispravno utvrđen izostanak obilježja krivičnih djela za koja se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti pa stoga navodi prigovora kao i njima priložena dokumentacija niti na bilo koji način dovode u pitanje odluke o razrješenju.

Reč je o prijavama koje su Živi zid i Slobodna Hrvatska podnijeli zbog sumnje u trgovinu uticajem i zloupotrebe povlašćenih informacija, a Uskok je utvrdio da “nisu ostvarena obeležja prijavljenih krivičnih djela”.

Kada je 18. juna objavio da su kaznene prijave odbačene Uskok je prijavio da je izvidima utvrđeno kako “ne postoji veza između odabira osoba koje su činile radnu grupu za izradu Zakona o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku i potom angažovanja neki od njih kao vanredni povjerenik i njegovi savjetnici. ”

Izvjestili su i da je izvidima u kojima je “pribavljena relevantna dokumentacija uključenih trgovačkih društava, komunikacija elektronske pošte te su uzete izjave određenih osoba”, isključivo razmatrana eventualna krivična odgovornost “dok drugi vidovi odgovornosti nisu bili predmet razmatranja budući da nisu u nadležnosti državnog odvjetništva” .

N1 televizija objavila je u avgustu transkripte ispitivanja u Uskoku Martine Dalić, Ante Ramljaka i Zorana Besak iz izvida nakon krivične prijave Živog zida i Slobodne Hrvatske iz kojih proizlazi da je premijer Plenković, ali i vrh HDZ-a, od početka bio upoznat sa formiranjem radne grupa Agrokor inicirana od Mosta, pod uslovom da ministar finansija ne učestvuje u cijelom procesu.

Prema saopštenju, Zdravko Marić je imao sedam, a ne samo dva sastanka o kojima je raspravljala Komisija za sprečavanje sukoba interesa.

Obimne izjave uključuju i detalje izvještaja Agrokora, formiranje radnih grupa, tzv. grupu Borg i pritiscima bivšeg potpredsjednika vlade o medijima i njenoj saradnji sa liderima Fine i SOA.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend