Region Glasala 102 poslanika Sjeverne Makedonije

Afera Reket: Poslanici jednoglasno smijenili tužiteljku Janevu

Poslanici u parlametu Sjeverne Makedonije jednoglasno su glasali za razrješenje specijalne tužiteljke Katice Janeve osumnjičene u istrazi za aferu “Reket”.

Odluka za razrješenje Janeve, kojoj sjutra ističe mandat, donijeta je sa 102 glasa “za” i nijedan “protiv”, a predsjednik parlamenta Talat Džaferi je odmah poslao odluku Savjetu državnih tužilaca da bi mogao već večeras da je potvrdi da bi postala konačna.

Taj savjet je postupak za razrješenje specijalne tužiteljke za prisluškivane razgovore pokrenuo 29. avgusta, nakon što je Katica Janeva završila u pritvoru kao trećeosumnjičena u slučaju iznude nazvanom “Reket”.

Prijedlog da Janeva bude smijenjena zbog “nezakonitog, nestručnog i nesavjesnog rada” Odbor parlamenta Sjeverne Makedonije za izbor i imenovanja je jednoglasno odobrio na sjednici 5. septembra.

U aferi “Reket”, za iznudu 1,5 miliona eura od jednog od nabogatijih Makedonaca Jordana Kamčeva da bi dobio bolji tretman, u istrazi afere “Imperija”, pored Janeve su osumnjičeni i Bojan Jovanovski – Boki 13 i Zoran Milevski.

Send this to a friend