Region Skandal ne jenjava

Afera Reket uzdrmala Sjevernu Makedoniju i stranku Zorana Zaeva

Afera “Reket” doboko potresa vladu i stranku premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva, sve i da nije direktno upleten u skandal, piše Dojče vele.

U tom kontekstu, DW navodi da su nekoliko ministra i poslanika članovi ili tijesno sarađuju sa nevladinom organizacijom “Međunarodni savez”, koja pripada jednom od aktera skandala Bojanu Jovanovskom, poznatijem kao “Boki 13”.

Ta nevladina organizacija je, kako se navodi, u više navrata korišćena kao paravan za isplate milionskih suma na ime “autorskih honorara” i “sponzorstva”.

Kada je 2015. godine tadašnji lider Socijaldemokratske opozicije, a današnji premijer, počeo sa objavljivanjem prisluškivanih razgovora tada vodećih državnih funkcionera iz nacionalističke VMRO-DPMNE, audio fajlovi su ubrzo dobili naziv “bombe”, podsjeća DW i konstatuje da su četiri godine kasnije, “bombe” opet sredstva za rušenje političkog protivnika.

Poslije hapšenja Jovanovskog, kao i biznismena Zorana Milevskog, koji su osumnjičeni da su reketirali skopskog biznismena Jordana Kamčeva i od njega tražili pet miliona eura u zamjenu za olakšanje postupka koji je protiv njega vodilo Specijalno javno tužilaštvo, tj. Katica Janeva, tužioci su tražili moguće veze sa političkim vrhom u zemlji, sa Specijalnim tužilaštvom, navodi DW.

Činilo se da istraga jenjava, ali je prošle nedjelje skandal dobio nove razmere pošto je italijanska “Verita” objavila video snimak trenutka kada je Kamčev predavao prvu ratu od milion eura osumnjičenim reketarima.

Paraleleno s videom, danima su objavljivani i audio snimci razgovara između Kamčeva, Jovanovskog i, u više navrata, specijalne tužiteljke Janeve.

Pitanje je, dodaje DW, kako su ti snimci našli put do Italije i pali u ruke male milanske novine, poznate po svojim vezama s bivšim premijerom Silviom Berluskonijem i aktuelnim ministrom unutrašnjih poslova i liderom populističke Lige Mateom Salvinijem.

Prema pisanju makedonskih medija, skopski biznismen Kamčev nije bio jedina “žrtva” Jovanovskog. I drugi makedonski biznismeni su dali izjave Tužilaštvu da su bili ucjenjivani.

“Zato se i mnogi u Makedoniji pitaju: kako je moguće da jedan šoumen ucjenjuje biznismene bez političkog zaleđa?”, piše DW.

Konačno, ostaje upitan i tajming cijele afere, dodaje DW.

Sjeverna Makedonija se nada da će u oktobru konačno dobiti datum za početak pregovora sa Evropskom unijom. Do kraja godine, ili najkasnije do početka sljedeće, zemlja će postati 30. članica NATO.

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski je prije dva dana rekao da afera “još ne ugrožava evropsku perspektivu” zemlje.

“Ali, ne smijemo preko ovakvih slučajeva, inertnošću i nepostupanjem da im damo povod da blokiraju naš put ka EU”, dodao je Pendarovski.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rozana
Gost
Rozana

Jelll ovo ovaj Zaev te je trebalo Nobela da doboje… Eeee i ova Mekedonija ozboljna drzava… oporavi Vučić Srbiju….tacno postade nakozbolknija drzava regiona

Prč
Gost
Prč

Onda si prilicno lose informisana o situaciji u srbiji.ako te ne interesuje da bas detaljno proucas situaciju u srbiji,pogledaj makar par emisija 24 minuta sa zoranom kesicem i sve ce ti biti mnogo jasnije

Goran
Gost
Goran

Ma gde to je jaka EU NATO država

Send this to a friend