Region slučaj

Afera trese Sjevernu Makedoniju: Boki 13, tužilac i korupcija u fokusu javnosti

Makedonska javnost burno je reagovala nakon što je italijanski portal “Istina” (La Verita) objavio video snimak u vezi sa slučajem “Reket”.

Na snimku je makedonski šoumen Bojan Jovanovski – Boki 13 optužen da je iznudio novac od biznismena Orce Kamčeva da šefica makedonskog Specijalnog tužilaštva Katica Janeva, zauzvrat, ne bi podnijela zahtjev za produženje njegovog pritvora.

Snimak je napravljen 20. februara, a već 4. marta Kamčev je oslobođen na osnovu odluke Krivičnog veča Vrhovnog suda u predmetu “Imperija”, koji vodi Specijalno tužilaštvo u Sjevernoj Makedoniji.

Na video-snimku sa vidi kako šoumen Bojan Jovanovski i Zoran Milevski izlaze iz kuće biznismena Orce Kamčeva sa torbom punom eura, a kako navodi “La Veritas” čuje se razgovor Jovanovskog i Kamčeva o predmetu “Imperija” koji je u nadležnosti Specijalnog javnog tužilaštva i tužioca Katica Janeva.

Iz opozicionog VMRO-DPMNE navode da je snimak ključni dokaz o “o zločinačkom udruživanju sudija, tužilaca, političara koji su godinama harali u državi i ucjenjivali”.

Lider VMRO-DPMNE Kristijan Mickoski je rekao da premijer Zoran Zaev štiti aktere ovog slučaja, te kriminal uopšte, jer on potiče iz redova njegovih saradnika, prenosi Plusinfo.

Podsjetio je da je Janeva upravo izbor Zaeva.

Iz vladajućeg Socijaldemokratskog saveza premijera Zaeva uzvraćaju da je riječ o unaprijed pripremljenom scenariju koji bi, kako navode, trebalo da poništi pravnu državu i integracije u EU i NATO.

Iz Osnovnog javnog tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju u Skoplju, koji je pokrenuo predmet “Reket”, nisu ni potvrdili, ni demantovali da im je poznat objavljeni video materijal i da ga posjeduju kao dokaz.

“Svi dokazi koje Osnovno javno tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju posjeduje u vezi ovog predmeta će biti prezentovani tokom eventualnog sudskog postupka. Predmet je u fazi istrage na koju se radi u kontinuitetu u cilju obezbeđivanja dokaza”, izjavili su za MIA iz tog tužilaštva.

Javni tužilac Ljubomir Joveski je izjavio da snimak koji posjeduje “La Verita” u vezi sa predmetom “Reket” ne potiče od tužilaštva, te da niko ne može da ugrozi istražni postupak.

Ukoliko dođe do sudskog postupka, objašnjava Joveski, sve dokaze i video materijale tužilaštvo će prezentovati kao dokazni materijal.

Na pitanje da li će specijalni tužilac Katica Janeva, koja se pominje u objavljenom snimku, biti pozvana na razgovor, on ističe da se u tužilaštvo pozivaju svi, kao i da će biti pozvana sva lica koja su neophodna u ovoj istrazi.

9

avatar
1000
7
2
0
 
9
GoranStara PodgoricaFileopgdejoPrinc od Konika
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Goran
Gost
Goran

Boki ima da uživa u zatvoru.
Za ostale ne znam

Fileopg
Gost
Fileopg

prekjuče, izgleda ne slučajno, Demokrate u promo textu nazvaše svojeg MR Aljeksu Bečića drugim Zaevom…

dejo
Gost
dejo

donu se to nemoze desiti on je mnogo oprezniji

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

U Jugoslaviji se je reklo, u Bosni ne pjevaj, u Srbiji ne igraj, a u Makedoniji čuvaj novčanik. Biće to bolje kada albanici budu upravljali sa tim, ovi makedonci su složni kao Kein i Ejbl.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Kein i Ejbl ?
Čiji si ti, mali ?

Migo polaznik
Gost
Migo polaznik

A onome mrčenom Migu oće život da uzmu za malu koverticu.

aoo
Gost
aoo

jeste,kad se naprave veci kriminal,onaj manji mora da se oprosti,po tvom arsinu,ali samo selektivno.

Meho
Gost
Meho

Ovi poceli kao Milo i DPS, gdje god neku prevaru i kriminal naprave odmah krece opravdanje da su to napadi na EU i NATO integracije i suverenitet 😀

Cincarella
Gost
Cincarella

Jednom kriminalac uvjek kriminalac.

Send this to a friend