Region

Ako nafta ode na 100 dolara slijedi crni scenario

Ilustracija

Nakon što su početkom nedjelje stupile na snagu američke sankcije prema Iranu, cijene nafte opet su krenule prema gore.

U utorak je cijena barela nafte na londonskom tržištu porasla 42 centi na 74,17 dolara, a na američkom za 30 centi na 69,31 dolar, piše Tportal.

Francuska banka Sosiete Ženeral objavila je da je trenutno tržište dobro snabdjeveno, ali i naglasila da će zbog sankcija u Iranu tržišta ostati bez milion barela nafte dnevno. Tako će tržišta imati malo slobodnih kapaciteta potrebnih za rješavanje nepredviđenih poremećaja.

Poskupljenje nafte već je značajno uticalo na rast inflacije u Hrvatskoj, a dalji rast cijena mogao bi imati negativne posljedice po ekonomsku aktivnost, smatraju u Hrvatskoj narodnoj banci, čiji analitičari su razradili nekoliko scenarija uticaja cijene sirove nafte na hrvatsku privredu.

U analizi objavljenoj u publikaciji o makroekonomskim kretanjima naglašava se da je rast cijena nafte prvenstveno posljedica ostvarenog i očekivanog smanjenja ponude tog energenta na svjetskom tržištu.

Neutralni scenario predviđa cijenu sirove nafte u skladu s onom iz terminskih ugovora na tržištu iz maja 2018. godine, pesimistični predviđa rast cijena nafte do 112 dolara, a optimistični pad na 50 dolara. U slučaju neutralnog scenarija rast BDP-a bi bio niži za 0,5 procentnih poena u odnosu na osnovni scenario (cijene nafte iz marta 2018.).

Manje vjerovatna putanja cijene nafte iz pesimističnog scenarija rezultirala bi znatno nižom realnom aktivnošću u odnosu na osnovni scenario. U ovoj godini rast BDP-a bi bio usporena za 1,5 procentnih bodova, a u idućoj više od 2 procentna boda. Drugim riječima, u slučaju skoka cijene nafte na 112 dolara rast hrvatskog BDP-a bi u 2019. praktički bio zaustavljen.

3 Komentara na "Ako nafta ode na 100 dolara slijedi crni scenario"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend