Region

Albanija stare MiG-ove prodaje za samo 10.000 eura

Tri decenije poslije pada komunizma Albanija je odlučila da se riješi starih aviona sovjetske i kineske proizvodnje, tako da se jedan MiG može kupiti za samo 10.000 eura.

Albanski MiG-ovi 17, 19, i 21 odavno su otpisani, prenosi Poslovni dnevnik.

“Usklađujemo svoje naoružanje sa NATO-ovim standardima”, izjavio je načelnik generalštaba Bardil Kolčaku.

“Kad je riječ o MiG-ovima, osim nostalgije, zbog čega ćemo ih nekoliko zadržati u svojim muzejima, ostale nudimo na prodaju”, dodao je Kolčaku.

Namjeru da tim vazduhoplovnim relikvijama pruže novi dom iskazali su muzeji, škole i kolekcionari, prenosi Poslovni dnevnik.

Kada je Albanija prvi put najavila mogućnost prodaje aviona, vladi su stigli zahtjevi muzeja vazduhoplovstva u Francuskoj i škole letjenja u Njemačkoj.

Prodaje do danas nisu realizovane zbog birokratskih razloga i papirologije.

Među najstarijima kineski MiG-ovi

Na listi čekanja ima i pojedinaca, entuzijasta i zaljubljenika u avione, uključujući francuskog preduzetnika Žilijana Roša, koji bi MiG smjestio u svoj vrt.

“Nije jednostavno nabaviti takav avion jer ih je većina uništena, a ne sačuvana kao u Albaniji”, rekao je Roš.

On je izrazio interesovanje za jedan od najstarijih modela, MiG-15 kineske proizvodnje. Početna cijena mu je jedva 10.000 eura.

Na ogoljenoj padini na sjeveru Albanije smješten je portal u albansku komunističku prošlost. Ukopana u srcu planine, iza masivnih čeličnih vrata, skrivena je vazdušna baza.

U tih 600 metara planinskih tunela nekada je sve vrvjelo vojničkim životom, ali sada je vazdušna baza Đader skladište desetina zastarjelih MiG-ova, koji u tami skupljaju prašinu.

Kao i 7.000 betonskih bunkera načičkanih širom zemlje, vazdušna baza Đader sa svojim spletom tunela bila je dio plana Envera Hodže da utvrdi državu u strahu od strane invazije.

Iako se odavno ne koristi, baza je i dalje zatvorena za javnost.

9 Komentara na "Albanija stare MiG-ove prodaje za samo 10.000 eura"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend