Region

Albanka uhapšena u Britaniji, prevarom došla do besplatnog presađivanja bubrega

ilustracija

Albanka Fatmira Tafa uhapšena je zbog ilegalnog ulaska u Veliku Britaniju i korišćenja lažne identifikacije u bolnici u Kardifu, u kojoj joj je obavljena transplantacija bubrega.

Tafa (31) iz Albanije putovala je Evropom na krovu kamiona nakon što je upoznala muškarca onlajn. Koristila je lažno ime Eleni Manola i lažnu grčku ličnu kartu kako bi dobila beneficije kao državljanin Evropske unije, prenosi Metro.

Dvije godine nakon ulaska u Evropu dijagnostikovana joj je ozbiljna bolest bubrega, a u oktobru 2016. podvrgla se transplantaciji bubrega koja košta oko 83.000 eura u Univerzitetskoj bolnici u Kardifu.

Pošto je albanske nacionalnosti i bez dozvole da živi u Velikoj Britaniji, nije imala pravo na operaciju, ali je uz pomoć lažne identifikacije uspjela da je dobije besplatno.

“Rekla je vlastima da je razlog njenog dolaska u Veliku Britaniju to što je upoznala muškarca po imenu Nadricim Bengasi na internetu”, izjavio je tužilac Stiven Donogi.

Oni su bili u vezi na daljinu, kada je Fatmira riješila da napusti Albaniju i dođe u Veliku Britaniju kako bi ga upoznala, prenio je Metro.

“Kada je došla u Veliku Britaniju počela je da koristi lažnu ličnu kartu osobe grčke nacionalnosti, koju je iskoristila i prilikom registracije u bolnici”, dodao je on.

Na kraju je priznala medicinskoj sestri šta je uradila i rekla je da je na to natjerao dečko. Albanka je ispričala kako je došla u zemlju iz ljubavi i vjerovala je da će dečko da joj nabavi legalne dokumente.

Priznala je da je koristila lažnu ličnu kartu, a uz pomoć grčke ambasade otkrili su da Eleni Manola stvarno postoji.  Tafa je podnijela zahtjev za azil u Britaniji, ali je on još na čekanju.

Njen branilac Endru Dejvis, sa druge strane, rekao je da joj je operacija spasila život.

“U Albaniji ne postoji besplatna zdravstvena zaštita. Bila je na korak od smrti i, da operacija nije obavljena, ko zna šta bi sada bilo sa njom”, izjavio je on.

Osuđena je na 14 mjeseci zatvora.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milorad
Gost
Milorad

Super 14 mjeseci a spašen joj život

Send this to a friend