Region

Albanska misija tokom Drugog svjetskog rata: Spašavanje Jevreja

Albanija je bila jedina zemlja koju je okupirala Njemačka, a u kojoj se broj jevrejske populacije povećao tokom Drugog svjetskog rata. Ova većinski muslimanska zemlja čuvala je u svojim gradovima i selima one koji su izbjegli iz susjednih zemalja.

Kada se rat završio jevrejska populacija je povećana sa nekoliko stotina na 2.000.

Prema dokumentima u Izraelu, gotovo svi Jevreji koji su živjeli unutar granica Albanije tokom njemačke okupacije bili su sigurni.

Razlog za to može se naći u “kodeksu časti” koji se zove “besa” i koji Albanci praktikuju vjekovima.

To je tradicija koja kaže da morate da zaštitite bilo koga ko pokuca na vaša vrata – da mu date sklonište, hranu i krevet na kojem može da spava. Za Albance kuća prije pripada Bogu i gostu nego vlasniku.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Navijač
Gost
Navijač

Istina za besu i za okupaciju. Tamo nije bilo partizana kao po Italiji, Jugoslaviji i Fancuskoj koji su oslobađali tako da je ovo bila hrabrost na neviđeno uraditi u tom vremenu.

Kadare
Gost
Kadare

Kad je Albaniju okupirala nemačka ? Koliko je Njemaca poginulo u Albaniji tokom rata ? U Albaniji uopšte nije postojao otpor prema okupatoru !

Sqip
Gost
Sqip

Jesu,zvali su ih da ih prodaju u dijelove 🙄

Jež
Gost
Jež

Da, da…to se zove: kodeks časti, nikako izdaje i otimačine, ,, braćo “Srbi!

Crnogorsko ture
Gost
Crnogorsko ture

Da im nije bilo tita bugari bi ih sve pobili pogotivo na kosovu i metohiji čitajte obrazujte se iz tačnih istorijskih podataka

Send this to a friend