Region

Albanska opozicija se i formalno ujedinila protiv Rame

Lider najveće albanske opozicione Demokratske partije Ljuljzim Baša nakon potpisivanja sporazuma o formalnom ujedinjenju opozicije najavio je proširenje koalicije, naglasivši da je jedina tema o kojoj se neće pregovarati odlazak Edija Rame iz vlade.

Baša je rekao da nikada neće prihvatiti lažni izborni proces koji će proizvesti lažnu vladu i lažni parlament, prenosi portal a1on.

“Mi ćemo se angažovati na tome da sljedeći izbori budu slobodni i demokratski i da na njima bude izražena nova volja albanskog naroda. Mi smo posvećeni tome da stanemo na kraj ustavnoj krizi u vezi s funkcionisanjem Ustavnog suda i tužilaštva, koji ne smiju da rade po dvostrukim aršinima”, izjavio je Baša.

Prvi koraci te koalicije, kako navodi portal a1on, biće pripremanje platforme za slobodne i fer izbore i temeljne reforme političkog sistema.

“Ono o čemu se neće pregovarati je odstranjivanje autora izbornog kriminala Edija Rame. Nužni su odlazak Rame i formiranje prelazne vlade, koja će sprovesti slobodne i fer izbore”, naglasio je Baša.

U opozicijskoj koaliciji koja je predvođena Demokratskom partijom učestvuju Republikanska partija, Demohrišćanska, Pokret za socijalističku integraciju, Partija za zaštitu ljudskih prava, Partija za jedinstvo i pravde, Pokret za legalitet i nekoliko manjih partija.

Dio lidera partija, nakon potpisivanje dokumenta o koaliciji, poručio je da su se obavezali da neće učestvovati na lažnim izborima.

“Ili slobodni i fer izbori, na kojima neće biti kupovine glasova novcem od kriminala, ili nikada neće biti izbora u ovoj zemlji”, poručili su lideri opozicije.

Send this to a friend