Region

Ivanov neće da potpiše zakon koji uvodi albanski kao drugi službeni jezik

skoplje-.jpg

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov saopštio je da neće potpisati ukaz o primjeni Zakona o upotrebi jezika, koji albanski uvodi kao drugi zvaničan jezik u Makedoniji.

Nakon što je Sobranje sinoć, bez rasprave o 35.569 amandmana opozicije, usvojilo zakon, Ivanov je saopštio da neće potpisati ukaz o proglašenju zakona koji je donesen na takav način, van svih procedura, bez debate o amandmanima, navodeći da mu to ne dozvoljavaju Ustav i savjest.

https://twitter.com/alt_media_today/status/974217441298362369

Za usvajanje su glasala 64 poslanika, nije bilo protiv i uzdržanih.

Zakon je bio usvojen u parlamentu u januaru, ali je predsjednik Makedonije i tada odbio da ga potpiše i vratio ga je u Sobranje.

Ivanov je ranije više puta ponovio kako je protiv tog zakona, jer smatra da predstavlja prijetnju po unitarni karakter države i krši njen Ustav.

Prema članu 75 Ustava, on je obavezan da potpiše ukaz o proglašnju Zakona o jezicima, jer je već iskoristio pravo veta, ali nije propisan rok u kome treba to da učini.

Premijer Zoran Zaev naveo je da je zakon u skladu s Ustavom i da je kreiran kako bi se unaprijedile neke praktične potrebe građana.

Send this to a friend